Vreme čitanja: oko 1 min.

Beli luk je zaštitnik našeg organizma, evo i zašto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva čena belog luka na dan je odlična mera da pomognete vašem imunitetu

  • 2
Beli luk Foto: Pixabay

Hladno vreme je poseban period u godini kada se treba posvetiti svom telu i zdravlju.

Pokazalo se da česta konzumacija belog luka ima brojne zdravstvene prednosti za naše telo, navodi "Zentrum-der-gesundheit.de".

Hajde da pogledamo najvažnije zdravstvene prednosti ovog dragulja prirodne medicine.

1. Pospešuje jačanje imunog sistema

Imunitet je ono što gradimo kako bi naše telo imalo snage da se izbori sa virusima i bakterijama. Beli luk doprinosi jačanju imunog sistema i pomaže u sprečavanju prehlade i virusa gripa.

Dva čena belog luka na dan je odlična mera da pomognete vašem imunitetu i ojačate ga.

Beli luk Foto: Pixabay

2. Pomaže snižavanju krvni pritisak

Visok krvni pritisak je značajan faktor rizika za srčana oboljenja. Beli luk je poželjan začin za ishranu osoba koje pate od visokog krvnog pritiska ili hipertenzije. Međutim, čak i ako niste ljubitelj belog luka, uzimanje suplemenata belog luka će vam i dalje biti od velike koristi, prethodno je samo važno proveriti sve sa lekarom.

3. Podržava sportski nastup

Zanimljive priče prate beli luk, pogotovo ga krasi što je tajni sastojak mnogobrojnih sportista još u vreme starih Grka. Beli luk se koristio u starim danima da bi ublažio umor i povećao izdržljivost radnika. Takođe su ga konzumirali stari grčki olimpijski sportisti kako bi se bolje pokazali na ovim bitnim događajima.

Konzumiranje belog luka je odličan način da smanjite, čak i suptilno, umor koji nadolazi kada se fizički naprežete.

Beli luk Foto: Pixabay

4. Može da doprinese sprečavnju demencije

Beli luk sadrži poveću količinu antioksidanata, čija svojstva mogu pomoći u prevenciji određenih kognitivnih bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti. Uzimanje visokih doza suplemenata belog luka, međutim, ne znači da ćete biti imuni na bolest. Beli luk može samo donekle poboljšati zdravlje, a svakako je bolje da se konzumira cela biljka, odnosno njen čen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    8. februar 2023 | 10:11

    Imam 75 godina, nikada nisam imao grip, razlog beli luk, sremus, sumske pecurke, dumbir, ren, itd. Hvala majci prirodi.

  • Ohman

    8. februar 2023 | 10:34

    Sve je tacno osim imuniteta. Moj drug jede svaki dan 4-5 cesnja i vec dva puta dobio koronu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA