Vreme čitanja: oko 2 min.

Znate li šta je (H)AĆU sindrom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste kinuli nekada zbog svetlosti? Ovaj misteriozni refleks je spoj nespojivog

  • 1
Žena kijanje alergija prehlada maramica Foto: Shutterstock

Nekada kijanje koje nije izazvano prehladama, niti je vezano za alergije kao što mnogi misle.

Da li vam se nekada dogodilo da se malo nakon što izađete napolje u toku dana ili ste izloženi nekom drugom jačem svetlu, počnete da kijate? Ukoliko jeste, onda je ovo odličan tekst za vas! Ako nije... i za vas je!

Naučnici su ovu pojavu nazvali AĆU ili na engleskom "ACHOO" sindromom u skladu sa zvukom koji se javlja kada kinemo.  Dakle, verovatno nije u pitanju alergija kao što mislite, jer je ovo i te kako čest sindrom kod ljudi, navodi "atlasbiomed.com"

Šta je AĆU sindrom?

Kada pogledamo direktno u Sunce, dešava se da osećamo golicanje u nosu zbog kog kinemo, ali šta izaziva to i kako je objašnjen refleks kijanja koji se aktivira na svetlu? 

kijanje Foto; Shutterstoc

Ovaj sindrom pogađa oko 17 do 35 odsto svetske populacije i predstavlja veoma mali rizik po vaše zdravlje. Poznat je kao kijanje zbog Sunca, može se pokrenuti bilo kojim iznenadnim jakim svetlom, uključujući izlazak na dnevno svetlo  iz mračne sobe, blic kamere ili sijanje oftalmoskopa u oko. Većina ljudi sa AĆU sindromom ne reaguje svaki put i reaguje sa tri ili manje kijanja. Odavno je predmet proučavanja, a veruje se da je ugrađen u genima.

Različite teorije su se javljale kako je moguće da je svetlost povezana sa čulom mirisa i ma koliko god pokušavali da gaobjasne i veliki umovi istorije, poput Aristotela ili Abrahama Linkolna, uvek je neki detalj kosio sve postavljene moguće teorije.

sunce, alergija, jako sunce, sunčano Foto: Shutterstock

Kijanje je izazvano nepoželjnim  gostima unutar našeg nosa, ali za sam refleks su zaduženi nervi. Ono što je jedino moguće povezati jeste da su ti nervi blizu očnih nerava. Očni nervi šalju signale mozgu kada treba da reaguju na svetlost, pa se može desiti da se ukrsti sa nervima nosa što mozak  prepoznaje kao iritacija sinusa, tako da možete pri izlasku iz kuće vrlo brzo čuti "Nazdravlje!". 

Ne, ovo nije bolest, pogotovo nije prelazno. Veruje se da su genetske šanse uvek poveće da ćete naslediti sindrom ako ga barem jedan roditelj ima. Ali baš zbog toga što nije vrsta bolesti, teško je objasniti zašto se javlja.

Ukoliko ćete prošetati danas, nazdravlje!

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA