Vreme čitanja: oko 2 min.

Probudila se iz kome i progovorila na tečnom francuskom jeziku: Sindrom koji je medicinski fenomen

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikada nije imala susret sa ovim jezikom pre, ali joj je "sindrom stranog akcenta" potpuno promenio život

  • 0
francuski jezik, žena govori francuski Foto: Shutterstock

Bilo je maglovito i sumorno jutro kada je Helen Rud kretala na posao i zadesila ju je nesreća koja joj je promenila život iz korena.

Žurila je da stigne na sastanak i prilikom prelaženja ulice, na pešačkom prelazu udario ju je automobil. Helen je od udarca zadobila teže povrede glave i upala u treći stadium kome, najublji u kom se možete naći živi. Srećom, operacija mozga nije bila potrebna.

U komi je bila tri nedelje, a rodbina, prijatelji i ranici bolnice nadgledali su je konstantno. Otac joj je puštao muziku iz opere koju je nekada radila kao režiser, gde su primetili da joj se rad srca ubrzava još na prvim tonovima. To im je svakoga dana davalo nade da će se uskoro probuditi bez nekih trajnijih posledica. Međutim, kada je došao i taj dan i izašla iz kome, svi su bili šokirani, jer su njene prve reči nakon tri nedelje bile na francuskom jeziku. I to tečno izgovorene.

To je zbunilo sve. Njen prijatelj ju je na francuskom upitao neke stvari, a ona je odgovarala kao da joj je maternji. Nakon nekoliko minuta i složenih utisaka, doktori su odlučili da nije dobro da joj se obraćaju na ovom njoj dobro (ne)poznatom jeziku, već da se vrate na Engleski, koji joj je maternji i kojim se svakodnevno služi.

- Bila je neverovatna situacija iako sam još uvek pokušavala da spojim u svojoj glavi šta se to dešava. Pre kome nisam imala dodirnh tačaka sa ovim jezikom barem 30-ak godina. Imam osnovno znanje nemačkog i francuskog još iz osnovne škole, ali ništa više od toga, niti sam ikada samu Francusku pominjala i želju da je obiđem. Nestvarno. Bilo mi je teško da govorim na englekom, ali su ljudi oko mene strpljivo bili moji učitelji. Kao da počinjem život ispočetka - govori Helen

ćutanje Foto:Shutterstock

Uputili su je u situaciju i da se susrela sa sindromom stranog akcenta, koji se zaista smatra fenomenom medicine. Njen oporavak bio dug i naporan, pogotovo zbog ponovnog učenja da govori tečan engleski i da hoda, zbog oštečenja mozga. Nakon dve godine rada sa njom, vraćena je kući gde je bila povremeno obilažena od strane negovatelja i lekara.

Danas Helen razgovara bez problema, srećna što je živa i što nije izgubila mogućnost govora engleskog, kako prenosi "Theguardian.com"

Sindrom stranog akcenta

Ovaj sindrom je jedna od najfascinantnijih pojava u medicini.

Povezan je sa problemima i oštećenjima mozga kao što je moždani udar, šlog ili mulitpla skleroza, kada se dogode na mestima u blizini centra govora i centra zaduženog za pomeranje usta.

Sindrom ne opisuje konkretno šta se dešava, kod svakoga je bilo drugačije. Nekada je u pitanju akcenat, ali se dešava i promena celog jezika. Osobe koje imaju ovaj sindrom često osećaj opisuju kao da im je neko ukrao identitet ili su ga zamenili sa strancem koji su i postali u svojim zemljama.

Ne može se ni zamisliti takva promena glavne stvari za socijalno funkcionisanje kroz šta je prošlo tek nešto više od 100 ljudi, među kojima je i hrabra Helen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA