≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove poznate ličnosti su preminule od raka pankreasa: Podmukla bolest koja na početku ne izaziva simptome

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rak pankreasa se veoma teško otkriva, jer je to mali organ koji se nalazi duboko u stomaku i skriven je iza drugih organa

  • 0
Steve Jobs, Stiv Džobs, Patrik Svejzi, Patrick Swayze,  Luciano Pavarotti, Lučano Pavaroti Foto: Profimedia/Getty images/JUSTIN SULLIVAN, Donald Cooper/Alamy, H.F.P.A./Hollywood Archive/Profimedia

Pankreas, odnosno gušterača se nalazi u gornjem delu stomaka, iza trbušne maramice i ispred kičmenog stuba, u nivou prvog lumbalnog pršljena. Rak pankreasa nastaje kada normalne ćelije pankreasa mutiraju i rastu van kontrole.

Rak pankreasa se retko otkriva u ranim stadijumima, kada je najizlečiviji. To je zato što često ne izaziva simptome sve dok se ne proširi na druge organe.

Reč je o veoma opakoj i podmukloj bolesti, koja je usmrtila i mnoge poznate ličnosti u svetu.

Krajem 2011. godine, tačnije 5. oktobra, ceo svet je zatekla vest da je Stiv Džobs, jedan od osnivača i glavni rukovodilac kompanije "Apple" preminuo u 56. godini posle duge borbe sa rakom pankreasa.

Osim njega, i legendarnog Patrika Svejzija je 2009. godine odnela ista bolest. Njegova priča utoliko je tužnija što je, prema pisanjima medija, Svejzi pred smrt imao samo 40 kilograma.

Patrik Svejzi, Patrick Swayze, Jennifer Grey , Prljavog plesa Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Lučano Pavaroti, jedan od najpoznatijih operskih pevara, preminuo je takođe od raka pankreasa 2007. godine, u 71. godini života.

Lučano Pavaroti Printskrin: Youtube/Warner Classics

Iako ova bolest češće pogađa muškarce nego žene, "ikona crne Amerike", Areta Frenklin, preminula je 2018. godine od raka pankreasa. Legendarnoj pevačici je 2010. dijagnostikovan rak, a 2017. godine je objavila da se povlači iz sveta muzike.

Harizmatični britanski glumac prepoznatljivog glasa Alan Rikman preminuo je 2016. godine u Londonu od raka pankreasa, piše "Webmd".

Alan Rikman, Alan Rickman Alan Rikman kao Severus Snejp u filmskom serijalu "Hari Poter" / Фото: Profimedia/Warner Bros / Pacific coast news

Pored Arete, od raka pankreasa je preminula i njena koleginica Šeron Džouns u 60. godini.

- S dubokom žalošću objavljujemo da je Šeron Džouns preminula nakon herojske borbe protiv raka pankreasa. Bila je okružena voljenima, uključujući i članove njenog benda Depkings - objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu.

Video: Svetski dan borbe protiv raka: Najvažnija je svest o preventivnim pregledima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA