Vreme čitanja: oko 5 min.

Šta ako radite na poslovima rizičnim po zdravlje?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ako radite na poslu koji je opasan po vaše zdravlje, važno je da preduzmete neophodne korake da biste se zaštitili

  • 0
varilac Foto: Pexels

Ovo uključuje nošenje odgovarajuće zaštitne opreme, poštovanje sigurnosnih protokola i redovno obavljanje pregleda poput analize krvi i drugih pregleda kako biste pratili svoje zdravstveno stanje i bili odgovorni prema njemu.

U najboljem slučaju ovo sve treba da vam obezbedi poslodavac kod koga radite. Takođe, postoje pogodnosti za radnike koji obavljaju poslove koji su rizični po zdravlje. Takve beneficije mogu uključivati isplatu u slučaju opasnosti, skraćeno radno vreme, bonuse, dodatni godišnji odmor ili bolovanje ili drugo. Pored toga, poslodavci mogu obezbediti dodatnu obuku o bezbednosti i sigurnosnu opremu radnicima koji obavljaju takve zadatke.

Poslovi rizični po zdravlje čoveka

Neka od zanimanja gde je čovekovo zdravlje u određenom stepenu ugroženo su građevinski radnici, radiolozi, medicinske sestre, radnici u servisnim postrojenjima za naftu, gas i rudnike kao i u hemijskim industrijama, piloti, IT stručnjaci i druga zanimanja. Na takvim poslovima je neophodno da se sistematično vodi računa o zdravlju i periodično proverava stanje organizma. Zdravstveni rizici po čovekovo zdravlje mogu biti izlaganje zagađivačima, infekcije, zračenje, opekotine, posekotine, ubodi, vreme provedeno u sedenju jer je ustanovljeno da nedostatak fizičke aktivnosti može da skrati životni vek čoveka.

Briga o svom zdravlju kao preduslov za zdrav organizam

Zdravstvena zaštita je neophodan preduslov za zdrav ljudski organizam. Neophodno je da pojedinci dobiju odgovarajuću medicinsku negu, preventivne zdravstvene usluge i zdravstveno obrazovanje kako bi održali fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Komponente zdravstvene zaštite uključuju redovne posete lekaru, preventivne preglede, vakcinacije i druge tretmane za sprečavanje ili lečenje bolesti i očuvanje zdravlja.

Takođe je važno učestvovati u izboru zdravog načina života kao što su fizička aktivnost, uravnotežena ishrana, dovoljno sna i izbegavanje rizičnih ponašanja. Briga o svom zdravlju pomaže da se obezbedi dug i zdrav život. Takođe, tu su i odlične prirodni preparati poput kapi divljeg origana. Divlji origano je moćna lekovita biljka koja se vekovima koristi kao prirodni lek za razne bolesti. Sadrži aktivna jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv infekcija i jačanju imunološkog sistema. Takođe ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja i starenja. Dodavanje nekoliko kapi ulja divljeg origana u hranu ili piće je jednostavan i efikasan način da uključite zdravstvene prednosti u svoju dnevnu rutinu. Može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju varenja, pa čak i poboljšanju raspoloženja.

Kapi divljeg origana

Kapi divljeg origana su tečni biljni ekstrakt napravljen od divljeg origana, koji je prirodna biljka sa mnogim zdravstvenim prednostima. Obično se koristi za lečenje raznih zdravstvenih stanja, od alergija preko infekcija do upale. Kapi se obično uzimaju oralno ili se dodaju u hranu i piće.Odavno su poznata lekovita svojstva divljeg origana. Na našim prostorima najpoznatije su Probotanic kapi divljeg origana. One su odličan suplement koji pomaže u opštem imunitetu i stanju organizma. Neka od lekovitih svojstava divljeg origana su:

  • Antimikrobno – divlji origano ima prirodna antimikrobna svojstva, što može pomoći u smanjenju infekcije.
  • Antioksidans – Divlji origano sadrži visoke nivoe antioksidanata, koji mogu pomoći u zaštiti tela od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
  • Anti-inflamatorno – divlji origano može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima u telu.
  • Jačanje imunog sistema - Divlji origano može pomoći u jačanju imunog sistema i povećanju otpornosti na viruse i bakterije.
  • Pomoć za varenje - Divlji origano može pomoći u poboljšanju varenja i smanjenju simptoma digestivnih poremećaja.
  • Respiratorna pomoć - Divlji origano može pomoći u smanjenju respiratorne infekcija i poboljšanju disanja.

Koristi od kapi divljeg origana

Kapi divljeg origana mogu biti od koristi za radnike na rizičnim poslovima. Antimikrobna, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva divljeg origana mogu pomoći u smanjenju infekcije, zaštiti od oksidativnog stresa i smanjenju upale u telu. Pored toga, divlji origano može pomoći u jačanju imunološkog sistema, poboljšanju varenja i smanjenju simptoma respiratorne infekcija. Stoga, kapi divljeg origana mogu biti od koristi radnicima na rizičnim poslovima koji su izloženi opasnim uslovima.

Zaštitna oprema na poslu

Svako zanimanje ukoliko zahteva određenu zaštitnu opremu da bi bilo bezbedno po čoveka mora podrazumevati adekvatnu zaštitnu opremu. Zaštitna oprema za neka zanimanja podrazumeva na primer sledeće: građevinski radnici uvek treba da nose zaštitne kape, zaštitne naočare i čizme sa čeličnim prstima, radnici u teškoj industriji treba da nose zaštitnu odeću, pokrivače za kosu i bradu, i čepiće za uši ili štitnike, električari treba da nose odeću otpornu na plamen, izolovane rukavice i zaštitne naočare, vatrogasci treba da nose vatrootpornu odeću, šlemove i rezervoare za vazduh, rudari treba da nose zaštitne kape, zaštitne čizme i reflektujuću odeću.

Redovni sistematski pregledi

Svako zanimanje podrazumeva da radnik bude efikasan i funkcionalan, pre svega zdrav da ne bi doveo sebe u životnu opasnost prilikom obavljanja određenog posla ili aktivnosti u poslu. Građevinski radnici treba da imaju redovne preglede i fizičke preglede kako bi pratili probleme sa sluhom i vidom, mišićno-skeletne probleme i povrede. Fabrički radnici treba da imaju redovne medicinske procene kako bi se uverili da su dovoljno zdravi za rad u opasnim uslovima.

Vatrogasci treba da imaju redovne fizičke preglede kako bi procenili njihovu kondiciju i sposobnost da obavljaju svoj posao. Mehaničari treba da imaju redovne preglede kako bi pratili svoje mišićno-skeletno zdravlje. Rudari treba da imaju redovne procene svog respiratornog i plućnog zdravlja. Radnici u teškoj industriji treba da imaju redovne medicinske preglede kako bi proverili da li ima znakova respiratorne bolesti ili izloženosti hemikalijama.

Redovna analiza krvi i zdravlje radnika

Redovna analiza krvi je važna za radnike na rizičnim poslovima, jer mogu pomoći da se identifikuju potencijalni zdravstveni problemi i da se obezbedi rana prevencija i intervencija. Test krvi se može koristiti za proveru znakova infekcije, anemije, dehidracije i drugih ozbiljnijih zdravstvenih stanja. Pored toga, test krvi može pomoći u merenju nivoa vitamina, minerala i hormona u telu kako bi se osiguralo da su radnici zdravi i da funkcionišu optimalno.

Konačno, redovni test krvi može pomoći da se identifikuju bilo kakvi osnovni problemi koji mogu dovesti radnike u opasnost od povreda ili bolesti. Kapi divljeg origana mogu pomoći da se poboljša krvna slika kod radnika na rizičnim poslovima. Pored toga, divlji origano može pomoći u jačanju imunološkog sistema i poboljšanju varenja, a oba mogu pomoći u poboljšanju krvne slike.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA