Vreme čitanja: oko 4 min.

"Na treningu sam osetila da sa mojim telom nešto nije u redu": Posle 3 dana dobila je infarkt

Vreme čitanja: oko 4 min.

Instruktorka biciklizma i joge Ratona Har deli znakove upozorenja koje je ignorisala neposredno pre nego što će dobiti snažan srčani udar

  • 1
Ratona Harr Foto: Privatna arhiva Ratona Harr

Ratona Har (44) pripremila se da održi jutarnji čas fitnesa, ali ovoga puta čas nije pošao po planu. Otprilike dvadesetak minuta posle serije kardio vežbi osetila je kao da je došlo do eksplozije u njenim grudima, piše "Today.com". Tad nije ni slutila da je dobila razarajući srčani udar.

- Kao da me je neko svom silinom udario u grudni koš - ispričala je Ratona za Today.

Kad je otišla da podigne tegove, shvatila je da oseća trnce u levoj ruci. Odmah zatim počela je da gubi osećaj u drugim delovima tela i primetila da je okupana znojem. Pokušala je da ode niz hodnik do kupatila.

- Očajnički sam pokušavala da udahnem i shvatim šta nije u redu sa mnom - priseća se Ratona.

Nije mogla da nađe ravnotežu, pa je lelujala u hodniku. Nekoliko njenih klijentkinja pozvalo je hitnu pomoć.

- Fitnes čas je počeo u 8.30, pozvali su hitnu u 8.56, a do 9.33 ugrađena su mi dva stenta jer sam imala stopostotnu blokadu glavne arterije u srcu - priseća se Harova danas, dve godine posle ove dramatične borbe za život.

Čim je hitna pomoć stigla u njen fitnes centar, znali su da je imala srčani udar i odvezli su je u bolnicu. Ratona nijednog trenutka nije izgubila svest, niti je imala srčani zastoj. Zapravo, nije imala očigledne faktore rizika, niti lošu genetiku zbog koje bi mogla da bude svrstana u kategoriju ljudi kojima preti ozbiljan srčani udar.

Jedini potencijalni faktor rizika kog se prisetila bila je blaga infekcija novim korona virusom koju je imala nekoliko meseci pre srčanog udara. Kovid-19, udružen sa stresom zbog privremenog zatvaranja fitnes centra usled pandemije, možda je doprineo da rizik bude veći.

"Zbunjujući simptomi koje sam ignorisala"

Kad je počela da “vraća film”, Ratona se prisetila da je tri dana pre srčanog udara osetila zbunjujuće simptome na predavanju.

Dvadesetak minuta posle početka predavanja osetila je iznenadni pritisak i nelagodnost u grudima. Nije imala problema sa disanjem i nije izgubila osećaj u rukama, ali je, kako kaže, osetila neki poremećaj u organizmu.

Redosled simptoma koje je tog dana osetila bio je veoma sličan simptomima kakvi su se javili tri dana kasnije kad je imala razarajući srčani udar.

Odlučila je da se odmori i sutradan se probudila bez ikakvih nelagodnosti i bolova. Ali, i dalje se nije osećala dobro, pa je pomislila da bi masaža mogla da joj pomogne.

- Da sam te srede otišla kod doktora, mogla sam da izbegnem sve ono što mi se kasnije desilo. Ali, to nisam uradila i u subotu sam dobila strašan srčani udar. Ignorisala sam simptome koje sam osetila u sredu, jer nisam mogla da prekinem obaveze da bih se pobrinula za sebe - priseća se Ratona.

Ratona Harr Foto: Privatna arhiva Ratona Harr

Iako je, na sreću, preživela srčani udar, zbog kongestivne srčane insuficijencije morala je da nosi specijalni defibrilator oko pet meseci. Danas pomaže pacijentima da se oporave i ponovo izgrade snagu srčanog mišića.

Nevidljiva bolest

Iskustvo ju je naučilo da “o knjizi ne bi trebalo da sudi po koricama”, odnosno da postoji mnogo ozbiljnih bolesti i stanja koja nije moguće prepoznati bez opsežnih lekarskih pregleda.

- Kad uđem u neku prostoriju, niko ne bi mogao ni da pretpostavi da imam kongestivnu srčanu insuficijenciju - kategorična je Ratona.

Prošle godine u decembru išla je na proceduru srčane ablacije, jer je u međuvremenu dobila tahikardiju kao posledicu srčanog udara.

Žena, pidžama, srčani udar U mnogim slučajevima srčanom udaru prethode simptomi koje zanemarujemo; Foto-ilustracija: Shutterstock

I mentalni deo procesa oporavka za Ratonu je takođe bio izazovan, baš kao i onaj hirurški.

-  Upravljanje anksioznošću koja je nastala po povratku u fitnes studio i ponovna posvećenost karijeri zahtevali su značajan mentalni rad - kaže Ratona i dodaje:

- Kad bih ušla u studio, pomislila bih kako sam na tom mestu umalo preminula. Trebalo je da prođe određeno vreme da takav obrazac razmišljanja promenim i da na fitnes studio gledam kao na mesto koje mi je spasilo život.

"Moje srce - moj najveći učitelj"

Danas, ova žena živi kao i pre nego što je doživela strašan srčani udar. Iako ima kongestivnu srčanu insuficijenciju, može da radi sve što je mogla i pre infarkta, ali uz poštovanje važnih granica.

Drži časove joge za početnike, časove biciklizma, kao i treninge u svom fitnes studiju.

- Međutim, moram da zadržim otkucaje srca ispod 150 u minuti, što ponekad može da bude baš izazovno - iskrena je Ratona.

Svesna je da je postavljanje zdravih granica veoma važno u životu svakoga od nas.

- Dok sam radila posao koji volim, zamalo sam umrla. Znam da je moj posao dobar, ali kako da i dalje brinem o sebi i radim? Ovo su bila moja ključna pitanja pošto sam počela da se oporavljam od srčanog udara. Sada sam naučila da stavim sopstveno zdravlje na prvo mesto i svake godine u maju odlazim na dug odmor. Odlazak na jednomesečni odmor u toku godine pomaže mi da upravljam stresom i da razmišljam o svojim ciljevima. Moje srce bilo je moj najveći učitelj - poručuje Ratona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA