• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povrede tokom zimovanja: Kako prepoznati njihovu težinu i kada je neophodno da se javimo lekaru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zimski period povlači za sobom veći broj povreda kako prilikom zadesnog pada na ravnom, tako i saobraćajnog traumatizma, dok prema rečima lekara značajni udeo u povredama čine sportske aktivnosti vezane za zimske sportove

 • 1
Skijanje, zima, skijaliste

Foto: Pixabay

U intervjuu za Telegraf dr Aleksandar Jevtić, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije sa Instituta za ortopediju Banjica govori o najčešćim povredama tokom sezone skijanja, kako odrediti težinu povrede i kada je neophodno javiti se lekaru.

-Veliki udeo u povredama zglobova i ekstremiteta čine povrede gornjeg ekstremiteta kako kod starijih tako i kod mlađih osoba. Prema literaturi procenat povreda gornjeg ekstremita koji se javlja u ambulantu hitne službe je između 20 i 40 posto. Pacijenti se najčešće javljaju usled oguljotine kao i uganuće zglobova, ali vrlo često dolazi i do preloma i isčašenja zglobova. Gornji ekstremitet je specifičan u smislu što takve povrede uglavnom nisu životno ugrožavajuće, ali je karakterističan jer zahteva veliki obim vrlo preciznih pokreta nephodnih za svakodnevni život. Ograničenost u korišćenju gornjeg ekstremiteta u velikoj meri utiče na svakodnevni kvalitet života.

Povreda ukoliko je lakšeg karaktera zbrinjava se najčešće mirovanjem uz adekvatnu terapiju u vidu analgetika i imobilizacije, ali neretko zahteva i operativno lečenje posle čega je oporavak dug i može ostaviti trajne posledice. Ukoliko je nakon povrede ekstremitet otečen, bolan na dodir i ako su pokreti ograničeni, zahteva pregled ortopeda i obaveznu rendgen dijagnostiku.

Dr Aleksandar Jevtić

Foto: Promo/ Tijana Jevtić

Na vrstu povrede utiče mehanizam povrede, odnosno da li je povreda nastala kao posledica delovanja sila velike energije ili ne, ali i kvalitet kostiju. Kod starijih osoba sa lošijim kvalitetom kostiju učestaliji su prelomi.

Svaku vrstu preloma i isčašenja zgloba mora zbrinuti stručno lice koje će uz pomoć anestezije učiniti repoziciju i dovesti u anatomski prihvatljivu poziciju. Nakon perioda mirovanja koji su neophodni za zarastanje kostiju i mekih tkiva, neophodna je fizikalna terapija kako se bi se povratio zadvoljavajući obim pokret bez bolova.

Pored koštanih struktura za obim i bezbolnost pokreta kao i stabilnost zglobova vrlo su bitni mišići i ligamenti čije se povrede pored kliničkog pregleda mogu dijagnostifikovati ultrazvučnom dijagnostikom ili upotrebom magnetne rezonance.

U savremenoj medicini na raspolaganju su brojne manje ili više invazivne procedure koje su u mogućnosti da posledice ovakvih vrsta povreda svedu na minimum, zaključuje dr Jevtić.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gumeni

  2. mart 2023 | 14:27

  Najbolji traumatolog na Kopaoniku, uspešno je pomagao velikom takmičaraskih skijaša i njihovim trenerima, šteta sto je u trauma centru samo jedan mali deo sezone, treba ta je tamo celu sezonu.

  4
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok