Vreme čitanja: oko 3 min.

6 zdravstvenih prednosti spanaća: Hrani mozak, čuva vid i drži pritisak pod kontrolom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Spanać je jedno od najzdravijih vrsta zelenog lisnatog povrća koje možete konzumirati tokom cele godine

  • 0
Devojka, žena, ishrana, dijeta, zdrava hrana, spanać, povrće Foto:Shutterstock

Ukoliko nemate naviku da spanać stavite u smuti, salatu, pastu ili omlet, kad saznate sve zdravstvene benefite ovog povrća, promenićete naviku.

S obzirom na to da je dostupan tokom cele godine, spanać možete koristiti gotovo svakog dana i kombinovati ga sa sezonskim voćem. Tako ćete uvek pripremiti zdrav doručak ili napitak kojim se možete okrepiti pre ili posle treninga.

1. Bogat je antioksidantima

- Lutein, beta-karoten i vitamin C samo su neki od antioksidanata koji se nalaze u listovima spanaća - kaže dijetetičar Mariša Mešulam.

Antioksidanti su ključni za dobro zdravlje jer neutrališu slobodne radikale.

- Kad se slobodni radikali nagomilaju u telu, to dovodi do oštećenja ćelija i oksidativnog stresa, što je glavni uzročnik bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i kancera - kaže dijetetičar Mešulam.

- Ali, kako antioksidanti poput onih u spanaću pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, oni mogu da spreče oksidativna oštećenja i da sačuvaju zdravlje.

2. Spanać sadrži kalijum, koji pomaže u kontroli krvnog pritiska

- Spanać je dobar izvor kalijuma, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, opuštajući krvne sudove - kaže Mešulam.

Kalijum, takođe, funkcioniše tako što uravnotežuje nivo natrijuma u organizmu, a natrijum u velikim količinama može da poveća krvni pritisak. Najzad, spanać je odličan izvor folata i magnezijuma, koji povećavaju proizvodnju azotnog oksida, a koji utiče na snižavanje krvnog pritiska, navodi Mešulam za "Realsimple".

Dijetetičarka podseća da je visok krvni pritisak glavni faktor rizika za pojavu srčanih oboljenja.

3. Spanać je odlična hrana za mozak

Pored toga što čuva srce od potencijalnih oboljenja, spanać je i izvanredna hrana za mozak. Kako je navedeno u časopisu "Neurology", dnevni unos samo jedne porcije lisnatog povrća poput kuvanog spanaća može da uspori kognitivni pad povezan sa starenjem.

Spanać Foto: Pixabay

Zbog visokog sadržaja luteina, beta-karotena, folata i filokinona spanać štiti ćelije mozga. Tačni mehanizmi variraju u zavisnosti od hranljivih materija, ali generalno deluju tako što smanjuju oksidativni stres, neuroinflamaciju i nakupljanje proteina uključenih u stanja poput Alchajmerove bolesti.

4. Obezbeđuje gvožđe za zdravlje krvi

Spanać je riznica gvožđa, minerala koji se koristi za proizvodnju hemoglobina, glavne komponente crvenih krvnih zrnaca. Ove ćelije su zadužene za dovođenje kiseonika u sve organe i tkiva.

Postoje dve vrste gvožđa - hem, koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, i nehem koje potiče iz biljnih izvora, uključujući i spanać.

Organizam na različite načine apsorbuje hem i nehem gvožđe, ali se apsorpcija može povećati kombinovanjem spanaća sa namirnicama koje su bogate vitaminom C - limunovim sokom, brokolijem, paprikama i paradajzom.

5. Bogat je vlaknima važnim za zdravlje creva

Spanać je veoma bogat vlaknima koja podržavaju zdravlje mikrobioma creva i podstiču pravilno varenje.

- Postoje dve vrste vlakana, rastvorljiva i nerastvorljiva - kaže za Realsimple dijetetičarka Rihan Džajdžer.

- Spanać sadrži nerastvorljiva vlakna, koju naš organizam ne razgrađuje lako.

Devojka koja jede hleb Foot: Shutterstock

Upravo iz tog razloga spanać dodaje masu stolici, olakšava eliminisanje tečnosti i potencijalno olakšava pojavu zatvora.

Dijetetičarka dodaje da su nerastvorljiva vlakna povezana sa većom sitošću, pa je to još jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da uvrstite spanać u ishranu.

6. Odličan je za zdravlje očiju

Šargarepa nije jedino povrće koje je dobro za održavanje dobrog vida. Spanać sadrži antioskidante lutein i zeaksantin, koji su povezani sa vitaminom A. Oba hranljiva sastojka štite oči od sunca, glavnog izvora oksidativnog stresa u oku.

Dijetetičarka Mešulam smatra da spanać može da pomogne u smanjenju rizika od očnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući makularnu degeneraciju i kataraktu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA