Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako do novih zuba? Stari izazovi, nova rešenja!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ako ste se do sada susreli sa primamljivim naslovima poput: "Do novih zuba za samo par dana", sigurno ste se zapitali da li je to zaista moguće

  • 0
zubar, zubi, pregled Foto: Pexels

Zbog mnogih nedoumica u vezi sa nadoknadama za zube, rešili smo da na jednom mestu objedinimo sve što vas može zanimati na ovu temu.

Kada je vreme za nove zube?

Potreba za jednim ili više novih zuba može se javiti u različitim životnim dobima i situacijama.

Na primer:

  • Nismo zadovoljni bojom ili oblikom jednog ili više zuba
  • Imamo polomljen, oštećen zub
  • Morali smo da izvadimo jedan zub i ne želimo da na njegovom mestu ostane "rupa"
  • Ostali smo bez više zuba i treba nam dugoročno rešenje za celu vilicu.

Krunice, implantati, proteze… – Kako da znam šta je najbolje?

Savremena stomatologija generalno gledano, a i svaka moderno opremljena stomatološka ordinacija koja prati te svetske trendove i opremom i edukacijom osoblja, nude različite opcije za nadoknadu dela zuba, celog zuba, kao i više, pa i svih zuba u vilici. Opremljenost modernim aparatima poput intraoralnog skenera omogućava bržu, komforniju i precizniju izradu protetskih nadoknada.

A evo i 7 termina i opcija koje najčešće srećemo na temu nadogradnje i ugradnje zuba, a često nas zbunjuju:

  • Fasete odnosno viniri se koriste prvenstveno u estetske svrhe jer zubima mogu dati novi, željeni oblik, boju i položaj, i potpuno transformisati vaš osmeh.
  • Navlake ili krunice za zube se samostalno koriste uglavnom da nadoknade oštećeni deo zuba.
  • Zubni mostovi predstavljaju sada već pomalo zastarelo rešenje za problem gubitka jednog ili više zuba, uz neizostavno brušenje okolnih zdravih zuba-nosača mosta.
  • Parcijalne proteze predstavljaju jedno od rešenja za gubitak više zuba.
  • Totalne proteze se koriste kod potpune bezubosti.
  • Krunice na implantatima su idealno rešenje za nadoknadu jednog ili više zuba, komfornije i dugotrajnije od mostova.
  • Totalne proteze na zubnim implantima predstavljaju izuzetno komfornu i funkcionalnu alternativu običnim totalnim protezama.

Kome poveriti izradu novih zuba?

Kako biste bili sigurni da ste izabrali adekvatnu soluciju baš za vaš problem, najvažnije je da iza vašeg izbora stoji pre svega savet iskusnog stomatologa koji ima svu neophodnu opremu, kao i detaljan plan za izradu vaših novih zuba.

Evo kako možete proceniti da li je neka stomatološka ordinacija dobra adresa za protetiku, implantologiju i estetsku stomatologiju:

12 znakova da je neka ordinacija dobar izbor za ugradnju krunica i implantata:

  1. Ordinacija ima iskusne stomatologe sa užim specijalizacijama iz oblasti protetike i implantologije.
  2. Ordinacija je orijentisana ka estetskoj i digitalnoj stomatologiji.
  3. Osoblje rado i stručno odgovara na vaša pitanja putem različitih kanala komunikacije.
  4. Stomatolog vas sluša pažljivo i ima razumevanja za vaše želje i strahove.
  5. Stomatolog neguje individualni pristup vašem problemu.
  6. Stomatolog se raspituje o vašem opštem zdravstvenom stanju, vašim životnim navikama i hroničnim bolestima koje mogu biti od značaja za tok radova i terapije.
  7. Stomatolog izrađuje i deli sa vama detaljan plan kako će nadoknaditi zub ili zube koji vam nedostaju.
  8. Stomatolog je u stanju da vam pokaže svoje pređašnje radove pre i posle zubnih nadoknada.
  9. Ordinacija je opremljena digitalnim ortopanom, koji omogućava da na licu mesta snimite određeni zub ili pak celu vilicu. 3d snimak zuba je neizostavni element u planiranju postavljanja zubnih implantata.
  10. Ordinacija poseduje intraoralni skener za izuzetno brzo i precizno uzimanje otisaka zuba, i to potpuno komforno, bez upotrebe neprijatne otisne mase. Još jedna stvar koja sa intraoralnim skenerom postaje prošlost je izrada gipsanih modela, koja je usporavala čitav proces.
  11. Zahvaljujući gore spomenutoj opremi, kao i posvećenosti i ozbiljnosti samog stomatologa, u ordinaciji imate mogućnost da vam stomatolog predstavi budući izgled zuba i osmeha.
  12. Stomatolog vas detaljno upućuje u tok oporavka, period prilagođavanja na nove zube, i daje savete za njihovo održavanje.

Stomatolog je jedna od usluga koje težimo da nađemo blizu ili radnog mesta ili kuće, pre svega zbog organizacije mnogih obaveza, kao i gužvi u prevozu sa kojima se hvatamo u koštac svakodnevno. Međutim, ako razmišljate o ugradnji implantata ili bilo kojoj drugoj varijanti nadoknade zuba, savetujemo vam da, pored oslanjanja na sopstveno detaljno istraživanje tržišta na poželjnoj lokaciji na internetu pretraživanjem "stomatolog kragujevac", "stomatolog novi beograd", "stomatolog zemun" i slično, se oslonite i na lične preporuke i/ili iskustva najbližih poznanika.

Koliko brzo se može doći do novih zuba?

Da li da verujemo reklamama koje tvrde da se do novih zuba može doći za samo nekoliko dana i sl, pitali smo stomatologe iz ordinacije Magic Dent u Zemunu. Oni su nam dali objašnjenje konkretno u vezi sa zubnim implantatima:

– Ukoliko je zubni implant u prednjoj regiji, privremena krunica se dobija odmah nakon ugradnje implanta, a definitivna krunica za 2 do 4 meseca. Ukoliko se implantat nalazi u bočnoj regiji, ne radi se privremena krunica, dok se definitivna izrađuje nakon 1,5 do 4 meseca, u zavisnosti od kvaliteta kosti.

Savremena stomatologija nam omogućava dosta brži, komforniji i dugotrajniji način dolaska do novih zuba. Kada izradu protetskih nadoknada i ugradnju zubnih implantata prepustite proverenim stručnjacima, put do novih zuba i savršenog osmeha biće postepen, postupak temeljan, a rezultati izvanredni i dugovečni.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA