Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženskom srcu je potrebna posebna pažnja: Da li ste znali da je ono manje, ali da brže kuca od muškog?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na Međunarodni dan žena pažnja društva je usmerena na žene, a poseban fokus treba da bude na njihovo zdravlje

  • 1
Žena, prirodna lepota Foto: Shutterstock

Obično se kaže da je žensko srce osetljivije i ranjivije, kako u emotivnom tako i u funkcionalnom smislu, a to je sada i naučno dokazano.

Žensko i muško srce se po mnogim karakteristikama razlikuju i zato kardiolozi treba da imaju drugačiji pristup u lečenju i terapiji koju primenjuju.

Žensko srce je manje nego muško i teško je oko 118 grama, dok je prosečno muško srce oko 60 grama teže. Ipak, žensko srce brže kuca i to 78-82 otkucaja u minutu, a kod muškaraca u proseku 70-72 otkucaja u minutu. Takođe, kod žena su tanji krvni sudovi zbog čega je svaki zahvat na srcu žene teže izvesti. Srčani zalisci, koji imaju funkciju "ventila", kod žena nemaju tako "čvrstu" strukturu kao kod muškaraca, zbog čega su kod žena češći poremećaji u njihovom funkcionisanju.

Ovo su samo neke razlike između ženskog i muškog srca koje jasno ukazuju da žene moraju više pažnje posvetiti prevenciji i zaštiti najvažnijeg mišića koji radi neprekidno.

-Za kardiovaskularne bolesti se nekada mislilo da uglavnom pogađaju muškarce, ali prema poslednjim podacima od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre više žena nego muškaraca - ističe kardiolog dr Goran Popović.

-Bol u grudima je glavni simptom srčanog udara kod oba pola. Ali žene imaju i druge simptome koji mogu da zamagle bol u grudima. Javlja se kratak dah, umor i slabost, a svaki iznenadni simptom i bol u predelu između vilice i abdomena trebalo bi da zabrine i da bude znak upozorenja. A kada dođe do problema u radu srca kod žene se mora primeniti drugačiji pristup u lečenju nego kod muškarca - napominje dr Popović.

S druge strane kardiolog dr Svetislav Mališić ukazuje da je prevencija kardiovaskularnih bolesti kod žena ista kao i kod muškaraca.

-To je dijeta za zdravo srce, redovna fizička aktivnost, nekonzumiranje cigareta, a posebnu pažnju treba obratiti na nivo krvnog pritiska, holesterola i nivoa šećera u krvi, kao i održavanje optimalne telesne težine. Ipak, neke žene su pod povećanim rizikom. Na primer, ako je žena imala komplikacije sa krvnim pritiskom ili dijabetes tokom trudnoće, ona ima povećani rizik od dobijanja srčanih oboljenja u budućnosti. Takođe, povećan je rizik ako žena ima autoimune bolesti, a isti je slučaj i s nekim infekcijama. Te žene treba da imaju redovne preglede kod kardiologa, kako bi se pratilo da li je njihovo srce zdravo - zaključuje dr Mališić.


Iako žene više brinu o karcinomu dojke, srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja. Ključni uzroci zbog kojih pre strada srce kod žena nego kod muškaraca su: dijabetes, hipertenzija, nikotin, loša ishrana, rana menopauza, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost. Takođe, briga, stres, negativne emocije, kao i stanja anksioznosti i depresije su više povezani sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacija stresa na poslu i stresova u porodici povezana je sa značajnijom pojavom srčanih oboljenja kod žena.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA