Vreme čitanja: oko 2 min.

Tinejdžerka otišla na očni pregled i ubrzo završila u bolnici: “Mogla sam da oslepim"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mesecima je osećala glavobolje i ekstremni umor, i ne sluteći da ima stanje opasno po život

  • 0

Tinejdžerka Kira (16), koja je otišla na očni pregled i radovala se što će izabrati nove naočare, morala je hitno da bude prebačena u bolnicu, jer je optičar prilikom pregleda otkrio kod nje stanje opasno po život.

U septembru prošle godine Kira je imala česte glavobolje i osećala je ekstremni umor. Tad je uradila optometrijski pregled. Isti pregled uradila je i pre nego što će uzeti nove naočare. Ali, optometrista je uporedio rezultate starog i novog snimanja i primetio promene na optičkim nervima, piše "The Sun".

Dan kasnije Kira je otišla u bolnicu, gde joj je bio zakazan pregled na magnetnoj rezonanci. Dva dana kasnije ustanovljeno je da devojka ima otok na mozgu i dijagnostikovana joj je idiopatska intrakranijalna hipertenzija.

Urađena joj je lumbalna punkcija i tek pošto se oslobodila viška tečnosti, osetila je olakšanje.

- Da optometrista nije uočio promene na optičkim nervima i da nisam odmah došla u bolnicu, mogla sam da oslepim - kaže Kira.

Njena majka Helen komentariše da je tek sada svesna koliko je, zapravo, Kira imala loš kvalitet života zbog idiopatske intrakranijalne hipertenzije.

Očni lekat, doktor, oftamolog, pregled, pacijent Foto:Shutterstock

- Osećala se zaista loše, ali se njeno zdravstveno stanje tako usporeno pogoršavalo da nije ni shvatala da se nešto događa. Bila je šokirana kad je shvatila koliko se oseća loše - kaže Kirina majka Helen.

Zahvaljujući smirenoj reakciji optometriste Kiru nije obuzela panika.

- Samo sam razmišljala o novim naočarama koje ću izabrati. Kad mi je optometrista rekao da bi trebalo da pođem sa mamom u bolnicu, nisam razmišljala u negativnom pravcu - priseća se Kira.

Danas, ova mlada devojka tek povremeno oseti glavobolje, ali redovno koristi terapiju za snižavanje pritiska.

Šta je idiopatska intrakranijalna hipertenzija?

Oticanje mozga izazvano visokim pritiskom oko mozga izaziva glavobolje i promene vida. Ovo stanje leči se lumbalnom punkcijom, a ukoliko se ne tretira na ovaj način može da dovede do slepila, a u ekstremnim slučajevima i do smrti.

Simptomi uključuju osećaj pospanosti i razdražljivosti, privremeni gubitak vida i stalnu pulsirajuću glavobolju koja se ujutro može pogoršati.

Iako mnogi ljudi smatraju da se simptomi ublažavaju lečenjem, oni se, nažalost, mogu vratiti i značajno uticati na kvalitet života. Smatra se da se trajni gubitak vida dešava jednom od pet do 20 obolelih od idiopatske intrakranijalne hipertenzije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA