≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godinama je živela sa endometriozom, a svi su joj govorili da "preteruje": U 50. urađena joj je histerektomija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezbrojne operacije i hiljade dolara kasnije, bolno stanje joj je oduzelo šansu da ima decu i unuke i dovelo do toga da je imala histerektomiju u 50. godini

  • 0

Bev Frik je provela godine u tišini živeći u nesnosnom bolu, ali kad god bi iznela svoju zabrinutost, govorili bi joj da preteruje.

Sa 35 godina, Frik je saznala da ima endometriozu, bolest sa kojom otprilike jedna od devet žena živi u nekom trenutku svog života, a u kojoj tkivo slično sluzokoži materice raste u drugim delovima tela.

Bezbrojne operacije i hiljade dolara kasnije, bolno stanje joj je oduzelo šansu da ima decu i unuke i dovelo do toga da je imala histerektomiju u 50. godini.

Godinama je Frik mislila da je njen bol nešto sa čim mora da nauči da živi.

- Ranije sam imala problema sa menstruacijom i mnogo bolova i na kraju sam otišla kod lekara - rekla je za "7NEWS".

Ali život u malom seoskom gradu na poluostrvu Ejr 1995. godine značio je da je svest o endometriozi bila ograničena i posle 10 poseta lekarima još uvek nije imala odgovore.

- To je prilično užasna stvar jer sam pomislila da ja umišljam tu bol - rekla je ona.

Kada joj je konačno dijagnostikovana endometrioza sa 35 godina, desilo se još loših stvari.

- Sledećih bog zna koliko godina, činilo se kao da je to otprilike svake dve godine, morala sam na operaciju - rekla je ona.

Njoj je uklonjen jedan od jajnika, a pojavljivale su joj se ciste ispunjene menstrualnom krvlju.

- Jednom sam imala operaciju i rekli su da je veličine narandže. One su najbolnije. Opisala sam to kao da mi se unutrašnjost utrobe izvlači nožem i viljuškom.

Borba za dijagnozu je uobičajena među ženama sa endometriozom, koje prijavljuju da se suočavaju sa zdravstvenim radnicima koji im ne veruju ili ne prepoznaju ozbiljnost njihovih simptoma.

Simptomi uključuju jak bol tokom menstruacije, bol tokom ili posle odnosa, jak umor, bol pri pražnjenju creva i neciklični bol u karlici.

Uprkos rastućoj svesti o bolesti, može proći u proseku sedam godina da se postavi dijagnoza.

- Kada ga imaš toliko dugo, samo naučiš da živiš sa bolom i ne znaš kako je to ne imati bol - rekla je Frik.

Vanredni profesor reproduktivnog zdravlja na Univerzitetu Zapadni Sidnej Majk Armor rekao je da postoje mnoge prepreke za postavljanje dijagnoze putem laparoskopije, uključujući vreme čekanja, troškove privatnog podnošenja procedure i slobodno vreme potrebno za oporavak.

- Još jedna velika prepreka je to što je istorijski bilo loše prepoznavanje simptoma endometrioze od strane nekih lekara, sa problemima oko bola kod žena koji se odbacuju ili minimiziraju, često se ženama kaže da je njihov bol normalan, ili da su "histerične" ili im se daju lekovi protiv bolova ili kontraceptive i nije bilo daljih istraga ako oni ne funkcionišu - rekao je on za "7NEWS".

Video: Ispovest Gorice, koja je pobedila kancer jajnika: Gledala sam kako ljudi umiru od straha, ne od raka i rekla sebi: Ja ću da ozdravim

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA