Vreme čitanja: oko 4 min.

4 malo poznata simptoma endometrioze: Često se javljaju i kod drugih bolesti

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako ne postoji lek, postoje tretmani koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma, uključujući lekove za ublažavanje bolova i hormone

  • 0
nadutost, poslovna žena, bol u stomaku, IBS Foto: Shutterstock

Bol u karlici, obilne menstruacije i bol tokom intimnih odnosa su uobičajeni simptomi endometrioze.

Ovo stanje uzrokuje rast tkiva, sličnog sluzokoži materice, na drugim mestima kao što su jajnici i jajovodi, izazivajući upalu i bol.

Pogađa 176 miliona žena širom sveta - uključujući jednu od 10 žena u reproduktivnom dobu u visokorazvijenim zemljama poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ali, mnoge žene prolaze dugačak put da bi dobile dijagnozu.

- Endometriozu je teže dijagnostikovati, jer simptomi mogu značajno da variraju - kaže Bina Mehta, farmaceutkinja za "Daily Mail".

- Neke žene imaju teške i bolne simptome, dok druge možda ne. Takođe, njihovi simptomi mogu da budu slični drugim stanjima, uključujući i bolove tokom menstruacije. Bol u karlici i donjem delu stomaka su zajednički simptomi oba stanja.

Endometriozu mogu da prate i neki manje poznati simptomi koji često navode doktore na pogrešan trag pri postavljaju dijagnoze.

1. Problemi sa crevima

Iako je endometrioza stanje koje utiče na matericu i obično je povezano sa menstrualnim bolom, takođe može da izazove i probleme sa crevima. Zbog toga se endometrioza često pogrešno dijagnostikuje kao iritabilni kolon, jer je praćena problemima sa varenjem, bolom u stomaku i nadimanjem.

Dijetetičarka dr Kejtlin Hol kaže da u teškim slučajevima tkivo endometrijuma može da izazove i druge probleme sa crevima, što dovodi do zatvora, mučnine i povraćanja.

Farmaceutkinja Mehta upozorava da u nekim slučajevima endometrioza može da izazove krv u urinu ili stolici tokom menstruacije.

Bol u stomaku Foto: Shutterstock

- Ukoliko sumnjate da imate endometriozu, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse. Iako ne postoji lek, postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma, uključujući lekove za ublažavanje bolova i hormonske lekove - kaže Mehta.

2. Umor

Osećaj umora je takođe jedan od simptoma endometrioze. Problem je što se ovaj simptom javlja u sklopu mnogih drugih bolesti i stanja, te je zbog toga teško prepoznatljiv kao simptom koji ukazuje na endometiozu.

- Hronični bol i upala povezani endometriozom mogu da doprinesu ovom umoru - kaže dr Ajrem Tezer Ates.

Ona podseća na paradoks - dok se kod mnogih žena ovi simptomi odbacuju kao simptomi endometrioze, dotle se druge bore da uoče znakove upozorenja.

Fizička iscrpljenost može da bude simptom koji utiče na svakodnevni život, nivo stresa i san. Iz Američke fondacije za endometriozu poručuju da je umor koji se javlja kod žena koje imaju endometriozu zapravo uzrokovan naporima organizma da eliminiše bolest.

Zevanje, posao, pospanost, umor Foto: Shutterstock

Stručnjaci kažu da je umor rezultat pokušaja organizma da se izbori sa zapaljenskim toksinima izazvanih bolešću.

3. Bolno mokrenje

Baš kao što tkivo endometrioze može da raste u crevima, ono takođe može da raste i oko bešike, izazivajući iritaciju. Zbog toga ova bolest može da izazove bol prilikom mokrenja.

Endometrioza mokraćne bešike može da bude površinska, kad se tkivo nađe na spoljnoj površini bešike ili unutrašnja, kad se tkivo nalazi unutar sluznice ili zida bešike.

Simptomi uključuju iritaciju bešike, češću potrebu za mokrenjem, bol kad je bešika puna, povremeno prisustvo krvi u urinu i povremeni bol u predelu bubrega.

Međutim, osobe koje pate od endometrioze koje imaju bol prilikom mokrenja možda neće imati tkivo nalik materici na bešici, ali bi umesto toga mogla da se javi infekcija urinarnog trakta.

- Neke žene koje imaju endometriozu će imati uporne gljivične infekcije - kaže Dženi Saft, izvršna direktorka i suosnivačica platforme za plodnost.

- To bi moglo da bude rezultat imunološke disfunkcije: čini se da mnoge žene sa endometriozom imaju smanjen imunitet na druga stanja, a kandidijaza je češća kod ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Žena, ruka, vagina, ženi se ide u toalet Foto: Shutterstock

Međutim, ona dodaje da još nije poznato da li smanjena imunološka funkcija doprinosi endometriozi ili se javlja kao posledica endometrioze.

4. Problemi sa trudnoćom

Mnoge žene koje imaju endometriozu pokušavaju da zatrudne, ali im to teško uspeva i još nije jasno zbog čega je to tako.

Zbog nedostatka istraživanja, veze između problema sa plodnošću i endometrioze nisu u potpunosti poznate. Ali lekari veruju da je to možda posledica bolesti koja narušava reproduktivne organe.

Nije retkost da žene koje pate od endometrioze moraju da idu na operaciju ili da prođu kroz vantelesnu oplodnju da bi mogle da rode dete.

Ipak, ne postoje istraživanja koja dokazuju da žene koje imaju endometriozu nikada neće moći da zatrudne prirodno.

- Ukoliko dobijete dijagnozu endometrioze i nadate se da ćete osnovati porodicu, nemojte se obeshrabriti. Procenjuje se da 60 do 70 odsto žena sa endometriozom može da zatrudni prirodnim putem - navodi Dženi Saft, izvršna direktorka i suosnivačica platforme za plodnost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA