Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li veštačka inteligencija da predvidi rak dojke?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hoće li ovo biti zamena doktorima ili je sve zabluda?

  • 0
rak dojke Foto: Shutterstock

Svedoci smo neverovatno brzog razvitka tehnologije u svim sferama života.

Često čujemo da će nas polako kompjuteri zameniti, ali sve i da jeste tako, da li se to odnosi i na medicinu i onu spremnost ljudskog mozga u svim situacijama, što taj posao zahteva?

Dr Leri Norton objasnio je ulogu ove "tehnološke proročice", o kojoj svi pričaju, navodi  "Edition.cnn.com"

Naime, radi se o kompjuterskoj A. I. (veštačkoj inteligenciji) koja se pojavila još 1990-ih godina.

A. I. se danas, kao i ostala tehnologija, znatno poboljšala, te je u ovom slučaju desna ruka doktorima da bolje tumače snimke.

Internetom se proširila vest o tome da je konačno napredovala tehnologija do onog stadiuma gde će nam kompjuter reći da li će na nekom mestu na dojci biti razvijen rak ili ne.

Pojavile su se razne slike koje navode kako je vštačka inteligencija predvidela rak dojke koji se pojavo nekoliko godina nakon prvih skeniranja.

Na ove reči, Norton je odgovorio:

- A. I. je alatka koju mašine koriste da gledaju slike i upoređuju ih sa ostalim slikama, koje su ubačene u sistem ili ih je ta mašina napravila ranije. Za početak, A. I. služi da identifikuje neke stvari koje nisu u najboljem redu. Ona ženi može da kaže da ima veliki rizik da oboli od raka dojke, ali ne i sa sigurnošću da tvrdi da će ga biti. Ona ne može da zameni doktora, koji je spreman da odradi još stotine dodatnih testova i proceni na drugačiji način šta je u pitanju. Ne može se sve sumjivo i strano telu nazvati rakom ili potencijalnim rakom. Ono što je zapravo napredak u ovoj grani medicine jeste što će A. I. reći ko je pod tim rizikom da se kroz neko vreme razvije rak, a ko nije. Dakle, i dalje doktori vode glavnu reč, ona ih ne menja već je samo dodatna pomoć koja pomaže da se uradi ono što je u našoj moći da sprečimo njegov razvitak i da bolje motrimo na nečije i naše zdravlje - objašnjava Dr Norton. 


veštačka inteligencija, AI Foto: Shutterstock

Dakle, ovo se može tumačiti kao još jedan veliki korak napred u medicini, ali definitivno nije nešto što predstavlja kraj ljudske ruke u ovoj sferi, kako neki tumače. Nije u pitanju "kompjuterska proročica", već pomoć u smernicama za nadalje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA