≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Važna je ideja, a ne skupa oprema i analize: Dr Stevanović otkrio vezu između telesne masti i Kovida 19

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je dr Đorđe Stevanović zahvaljujući ideji doprineo boljem predviđanju ishoda Kovid 19 infekcije

  • 0
Kina virus korona Foto: Tanjug/AP

Oduvek je bila najvažnija ideja, ali nekako smo sa digitalizacijom potpali pod uticaj kompjutera bez kojih navodno ne možemo ništa.

Zbog toga je predavanje dr Đorđa Stevanovića na kursu o upotrebi vage sa bioimpedancom jako važno, jer je sa najjednostavnijom vagom uspeo da objavi tri rada u prestižnim naučnim časopisima, doktorira i doprinese boljem predviđanju ishoda Kovid infekcije.

Svi smo proživeli Covid vreme. Mnogima nije bilo ni do čega, a ne do naučnog istraživanja i pisanja. Međutim, Đorđe je došao na ideju da metodom bioimpedance prati telesnu kompoziciju pacijenata sa Covidom 19, tačnije procenat masti u organizmu.

Iako se u mnogim centrima u svetu pokazalo da gojazni pacijenti od Covida imaju slabiju prognozu niko nije razmišljao o procentu masti kao prognostičkom faktoru.

Poredili su sve: od pola, godina, saturacije, limfocita, interleukina 6, ali niko se nije setio procenta masti koji duplo bolje predviđa ishod Covida 19 od interleukina 6 i tri puta bolje od povišenih limfocita.

Pored toga procenat masti meren Tanita vagama je otkrio da je ukupna prevalencija gojaznosti kod pacijenata lečenih u Kliničkom centru u Kragujevcu bila mnogo veća od 39,3% izračunatih pomoću indeksa telesne mase (BMI), čak preko 50,9% koliko je izmereno bioimpedancom.

Dragutin Stojmenović, testiranje Foto: Marko Jovanović

Kuriozitet je i 38,4% pacijenata sa veoma visokim nivoom visceralnih masti. Nakon analize dr Stevanović je pokazao da su procenat masti i visceralne masti bili najjači prediktori mortaliteta i prijema u intenzivnu negu. To je lekarima dalo pravo na zaključak da je gojaznost povezana sa smrtnošću od COVID-19 i prijemom na intenzivnu terapiju, a da su merenja bioimpedancom najjači prediktori ishoda.

Inače bioimpedanca je metoda koja se koristi za procenu sastava tela. Pošto masno tkivo ima veći otpor od ostalih telesnih tkiva, količina otpora se može koristiti za procenu količine telesne masti. Najpoznatiji proizvođač, japanska kompanija Tanita već 80 godina proizvodi vage koje merenjem otpora u telu slabom električnom strujom, daju procenat masti, ali i procenat mišića, koštanu masu, biološku starost, visceralnu mast i veliki broj drugih parametara koje koriste svi koji prate trenažne rezultate ili istraživači koji prate svoje pacijente.

Stručnjaci Udruženja za medicinu sporta Srbije od 1995. godine koristi bioimpedancu prilikom sportskomedicinskog pregleda, a istovremeno su prvi uvrstili metodu u nastavni program na Fakultetu za fizičku kulturu i menadžment u sportu na Univerzitetu Singidunum.

Iako je bioimpedanca prihvaćena kao pouzdana metoda u kliničkoj medicini u Srbiji se još uvek nedovoljno koristi. Zbog svega je interesovanje, ideja i istraživanje dr. Đorđa Stevanovića još važnija, jer nije samo iskorišćena u praćenju teških pacijenata tokom Covid 19 pandemije, već je dokumentovana na akademski način i tako prezentovana celom svetu.

U ime dugogodišnje borbe da se bioimpedanca prepozna kao metoda u našoj medicini Udruženje za medicinu sporta Srbije mu čestita na uspehu.

Piše: Prof.dr Nenad Dikić, Fakultet za fizičku kulturu i menadžment u sportu, jedini fakultet za sport na Univerzitetu Singidunum.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA