Vreme čitanja: oko 2 min.

Prof. dr Verica Jovanović ističe kada je vreme za prvi mamografski pregled dojki

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na današnji dan, 20. marta obeležava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

  • 3
Karcinom dojke, rak Foto: Shutterstock

Rak dojke je najučestaliji malignitet u reproduktivnom dobu žene, pa je ova tema veoma važna za sve nas.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč o obolevanju i umiranju žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti.

Njegovo otkrivanje u ranom stadijumu je od ključne važnosti jer je tada izlečiv u 90 odsto slučajeva.

Zbog toga je jako važno istaći da su pravovremeni i redovni pregledi od ključne važnosti za otkrivanje raka dojke, a zlatni standard u dijagnostici predstavlja odlazak na mamografiju.

Na panelu koji je organozovala kompanija "Avon“ u saradnji sa "Fondom B92“ i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje između ostalih govorila je direktorka "Batuta“ prof. dr Verica Jovanović koja je istakla kada je za svaku ženu vreme za mamografski pregled dojki.

panel rak dojke Foto: Darko Radulović

- Mamografija je namenjena ženama starosti od 50 do 69 godina koje u poslednje dve godine nisu radile mamografiju. To je primarna ciljna grupa. Mamografiju treba da uradi svaka žena posle 40. godine ukoliko postoje bilo kakve sumnje da se radi o određenim promenama u tkivu na koje je nekada ukazao neko od lekara ili je žena sama primetila, a posle konsultacije sa ginekologom ili lekarom opšte prakse ili onkologom utvrdila da je neophodno uraditi mamografiju. Dakle tu inicijalnu mamografiju treba uraditi posle 40. godine kao jednu mamografiju u cilju praćenja ili utvrđivanja rizika da li u tom tkivu dojke postoje određene promene koje mogu ukazati na nekakve rizike koji kasnije mogu da se razviju u samu malignu ili benignu promenu - objašnjava direktorka Instituta za javno zdravlje prof. dr Verica Jovanović.

- Kada su u pitanju žene koje u svom porodičnom okruženju, porodičnoj anamnezi imaju osobe koje imaju karcinom dojke (majke, tetke, sestre), te žene su kandidati za mamografiju koju treba uraditi već u 45. godini i ranije u konsultaciji sa lekarom. Skrining program na koji mi pozivamo jeste podsećanje celokupne nacije, pre svega ženskog dela, da ukoliko nema nikakvih problema niti promena u tkivu dojke, treba doći jednom tokom dve godine na mamografiju jer to predstavlja zlatni standard dijagnostike karcinoma dojke - zaključila je prof. dr Verica Jovanović.

Mamografija je u svetu, a i kod nas prva i osnovna metoda pregleda za žene starije od 40 godina jer obezbeđuje potpuniju sliku tkiva dojke.

Mamografija je i jedina metoda koja može pouzdano da detektuje kalcifikacije, koje u dojkama skoro nikad ne izazivaju simptome i premale su da bi se napipale ili osetile. Mikrokalcifikacije su često (od 30-50 odsto) prisutne kod ranih faza karcinoma dojke.

Međutim, treba imati na umu da većina mikrokalcifikacija ipak ne predstavlja karcinom i da zahtevaju samo mamografsko praćenje u sklopu godišnjih ili dvogodišnjih kontrola.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. mart 2023 | 16:31

    Ajd probajte molim vas da zakažete ultrazvuk ili mamografiju. Nema teorije. Već duže vreme pokušavam, bezuspešno. Te priče, redovno odlaziti ili žene se jave kasno, to okačite mačku o rep. Probajte da zakažete, pa onda napišite tekst.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA