Vreme čitanja: oko 2 min.

Krhki nokti i suva koža mogu da signaliziraju nedostatak omega-3 masti: Evo zašto je to opasno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Omega-3 je od vitalnog značaja za zdravlje srca, kao i za funkciju mozga, zdravlje kože i vid

  • 0
nokti, čisti nokti, uredni nokti, nega noktiju Foto: Shutterstock

Našem telu je potreban niz vitamina, minerala i drugih hranljivih materija da bismo ostali zdravi. Međutim, ponekad može da bude teško da dobijete sve ovo samo ishranom.

Omega-3 masne kiseline su telu potrebne iz više razloga. Oni su porodica polinezasićenih masti koje se nalaze u biljnim uljima, orašastim plodovima i semenkama, kao i morskim plodovima i ribi.

Šona Vilkinson, registrovani konsultant nutricionista, rekla je ekskluzivno za "Express" da nedostatak omega-3 može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

- Dugolančane omega-3 masne kiseline su ključne za održavanje ćelijskih membrana u celom telu i ključne za održavanje zdravlja srca - rekla je ona.

omega 3 Foto: Pixabay.com

- Omega-3 masne kiseline takođe pomažu u snižavanju triglicerida, vrste masti koja cirkuliše u vašoj krvi. Visoki nivoi triglicerida mogu vas dovesti u veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara - upozorava Vilkinson.

Suva koža Foto: Shutterstock

- Takođe je ključno za stvaranje regulacionih hormona za zgrušavanje krvi, kontrakciju i opuštanje zidova arterija koje pumpaju krv.

- EPA i DHA koji se nalaze u omega-3 takođe pomažu kod kognitivnih funkcija, zdravlja kože i vida. Omega-3 je neophodan jer telo ne može da ga napravi od nule, mora se unositi putem hrane kao što su masna riba, orašasti plodovi, semenke i lisnato povrće - ističe.

Simptomi nedostatka omega-3

Znaci da vam može nedostajati omega-3 su lomljivi nokti i suva koža.

- Postoji niz mogućih znakova da možda ne dobijate dovoljno omega-3 - kaže Vilkinson.

- Suva koža može biti pokazatelj, jer omega-3 masti pomažu koži da apsorbuje zdrave hranljive materije i da se oslobodi štetnih otpadnih proizvoda.

Krti nokti takođe mogu biti simptom nedostatka omega-3, zajedno sa drugim uobičajenim simptomima kao što su loša koncentracija i opšti umor. Osip na koži i koža glave koja se ljušti može biti posledica nedostatka omega-3 u ishrani.

Šta da radite ako mislite da imate nedostatak

- Uvek treba da se konsultujete sa lekarom ako mislite da vam možda nedostaju određeni esencijalni hranljivi sastojci - dodala je ona.

Postoje jednostavni načini da podignete nivo omega-3, jedan od njih je konzumiranje hrane bogate hranljivim materijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA