≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žena (30) godinama pati od endometrioze: Otišla na rutinsku operaciju, probudila se sa odstranjenom matericom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Agonična strana menstrualnog ciklusa

  • 0
bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena Foto: Shutterstock

Zoi Bejli, prvi put je otišla doktoru sa 23 godine, zbog decenije dugih, izrazito bolnih menstrualnih ciklusa koji su joj često izazivali "padanje u nesvest".

Tada joj je dijagnostifikovana endometrioza, stanje koje označava prisustvo endometrijuma(sluzokože) izvan šupljine materice: na jajnicima, jajovodima, peritoneumu, plućima, crevima, ožiljku od carskog reza, grliću materice, pupku...

- Jedne minute sam dobro, sledeće se već grčim od bolova i ne mogu da dišem, navodi, sada 30-godišnja Zoi.

Devojka iz Mančestera prvi put je otišla "pod nož" 2015, ali operacija nije uspela, te su se doktori opredelili za injekcije koje su trebale da zaustave Zoine jajnike da rade.

To je bio težak udarac za Zoi, s obzirom na to da je oduvek htela dete, ali bolovi su bili jači.

Terapija je delovala jedno vreme, no, 2019. godine simptomi su se vratili.

Zoi je ponovo otišla na operaciju, ali, ovaj put probudila se sa priključenom stomom na stomaku, bez dela materice, cerviksa, jajnika i jednog dela creva.

- Moj ceo svet se srušio, rekli su mi da će stoma biti tu samo šest meseci, ali tri godine kasnije i dalje mi je potrebna. Što je najgore, simptomi nisu nestali, zapravo su se pogoršali i stalno su prisutni, jadala se nesrećna devojka.

Bejli je morala da da otkaz na poslu zbog ogromnih bolova koji bi je savladavali uveče nakon napornog dana, a trenutno se najviše boji histerektomije, tj, potpunog odstranjenja materice, zbog koje bi izgubila mogućnost da ima potomstvo.

- Često sam završavala kod doktora koji nisu ni znali šta endometrioza znači, to je toliko često stanje kod žena, a veoma neistraženo.

Moj savet svima je da slušaju svoje telo i prate ciklus, nijedna menstruacija ne treba da te tera u nesvest od bola, ističe Zoi, a prenosi "The Sun".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA