≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pedijatar otkrio da li je popularni melem za umirivanje kašlja kod dece zaista od koristi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Internetom se proširio recept za koji se kaže da smiruje dečji kašalj, ali da li je on zaista od pomoći ili se ne treba oslanjati na kućno apotekarstvo, otkriva pedijatar

  • 0
dete, dete kašlje, kašalj, dečiji kašalj, prehlada, alergijski kašalj, bronhitis Foto:Shutterstock

Često se okrenemo internetu kada nam je potreban savet, informacija, odgovori na  neka pitanja ili recept.

Danas se sve češće mogu naći snimci ili tekstovi koji nude rešenja i razne recepte, za koje se tvrdi da bez pogovora deluju, ali pre nego što poverujemo istog momenta na nečije "sigurno/provereno deluje", trebalo bi potražiti mišljenje stručnjaka.

Nedavno se na internetu pojavio recept za umirivanje kašlja kod deteta, koji se bazira na prirodnim sastojcima.

Ovaj melem je po rečima mnogih veoma lako napraviti i "sigurno" deluje, a sastoji se od pomešanog đumbira, pomorandže, belog luka i meda. 

Bez ikakve sumjne možemo reći da su svi sastojci ovog recepta zdravi, puni vitamina i dobri za imunitet, ali ipak, potrebno je dodatno proveriti da li služe za otklanjanje određenih tegoba.

U situacijama konkretnih dijagnoza ili tegoba, kao što je u ovom slučaju dečji kašalj, pedijatar Dejan Jonev objasnio je da li je ovo receptura koju treba imati na umu kada dete muči kašalj. 

- Vodeći se time da postoji mnogo različitih vrsta kašlja, kao i njegovog uzroka, uvek je bolje dovesti dete na pregled kod pedijatra. Dete može kašljati 20 dana zbog alergija, a može biti u pitanju i bronhitis, kao i mnogo drugih mogućnosti. Mi koristimo drugačije terapije koje su takođe na biljnoj bazi i dobre za decu, ali opet, to im dajemo nakon utvrđenog uzroka kašlja. Đumbir je veoma lekovita biljka, kao i mnoge druge koje u različitim receptima nalaze svoje mesto na internetu, ali greška kod ljudi je ta što ne znaju da se i sa lekovitim biljkama može preterati. Dobro je davati deci ove biljke, ali ne iz namere lečenja nečega na osnovu videa sa interneta ili recepta čiji je izvor nepoznat - govori pedijatar Dejan Jonev.

prirodni lek, melem, đumbir, čaj, čaj za kašalj Foto:Shutterstock

Dobro je ponekad uneti ovakav ili sličan spoj biljaka, ali ne u svrhe samostalnog lečenja vas ili mališana.

Video: U Užicu primljeno još dece sa stomačnim problemima iz vrtića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA