Vreme čitanja: oko 2 min.

Ujedinjene nacije nisu klasifikovale ljude od 18 do 65 godina kao „mlade“: Navodna nova tabela nije istinita

Vreme čitanja: oko 2 min.

Informacija sa društvenih mreža je negirana

  • 0
Korejske društvene mreže, UN Foto: Društvene mreže

Na južnokorejskim društvenim mrežama pojavila se informacija da su Ujedinjene nacije (UN) reklasifikovale osobe od 18 do 65 godina u „mlade“. Iako se informacija veoma brzo proširila, ispostavilo se da je tvrdnja netačna: predstavnici raznih agencija UN rekli su da takav sistem ne postoji, a publikacije UN definišu „mlade“ kao osobe starosti između 15 i 24 godine.

- UN su objavile novi petoslojni sistem standardne definicije za kategorizaciju starosnih grupa, na osnovu merenja kvaliteta zdravlja i prosečnog životnog veka globalne populacije - navodi se u tekstu na korejskom jeziku, koji je na društvenim mrežama preneo unformaciju za koju će se ispostaviti da je netačna.

Navodni sistem klasifikuje decu mlađu od 17 godina kao „maloletne“, od 18 do 65 godina kao „mlade“, od 66 do 79 godina kao „sredovečne“, od 80 do 99 godina kao „stare osobe/starije ” i oni iznad 100 „dugovečnih staraca”.

Međutim, predstavnici raznih agencija UN rekli su da je tvrdnja neosnovana.

AFP je kontaktirao sa Vai Kit Si-Tou, portparolom Ekonomske i socijalne komisije UN za Aziju i Pacifik, te rekao da nije upoznat sa sistemom klasifikacije starosti opisanim u objavama na društvenim mrežama.

Roj Vadija, savetnik za komunikacije Fonda UN za stanovništvo, takođe je rekao za AFP da takođe nije upoznat sa bilo kakvim takvim sistemom.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, zdravstvene agencije UN, rekao je da su objave na društvenim mrežama neosnovane.

- Ovo je dezinformacija. Nastavljamo da koristimo 60 i više godina kao starije ljude - rekao je portparol.

Višestruke pretrage ključnih reči na zvaničnim veb-stranicama agencija UN nisu pronašle nijedan izveštaj koji ukazuje na to da su ljudi između 18 i 65 godina preklasifikovani kao „mladi“.

UN-ovo Odeljenje za ekonomska i socijalna pitanja definiše „mlade“ kao osobe između 15 i 24 godine.

- Ujedinjene nacije, u statističke svrhe, definišu 'mlade', kao osobe starosti između 15 i 24 godine - navodi se na sajtu.

U međuvremenu, Visoki komesar UN-a za izbeglice definiše osobe starije od 60 godina kao „starije osobe“, prenosi "Factcheck.afp.com".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA