≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivana je bila stalno žedna i umorna: Medicinska sestra Tanja joj je jednim potezom otkrila da je u opasnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog gužve u Domu zdravlja odustala je od čekanja, a medicinska sestra ju je po vraćanju knjižice upitala zbog čega je došla i zamolila je da joj ipak izmeri šećer. Rezultati su zaprepastili sve osoblje i samu Ivanu

  • 0
Šećer, dijabetes Foto: Shutterstock

Dijabetes melitus, poznatiji jednostavno kao dijabetes je stanje kada vaše telo ne može da proizvede dovoljno hormona koji se zove insulin, ili insulin koji proizvodi nije efikasan. Postoje dva glavna tipa dijabetes melitusa: tip 1 i tip 2.

Nije uvek lako reći da li imate dijabetes tipa 1 kada ste odrasli. Za to postoji niz razloga. Kao prvo, simptomima je potrebno duže da se pojave kod odraslih nego kod dece. Ovo može otežati lekarima da znaju šta se dešava, a i osobi koja se bori sa određenim zdravstvenim stanjima, kojima naizgled nema uzroka.

Da otkrivanje dijabetesa može biti veliki šok i iznenađenje dokazuje jedna Ivana, koja je svoje iskustvo podelila na "Tviteru". Kao simptome koji su joj remetili svakodnevicu navela je konstantan umor, stalnu žeđ i "drhtanje od gladi". Međutim, nije smatrala da je sve to povezano i da može ukazivati na bilo šta:

- Imala sam 37 godina i bila uvek zdrava k'o konj. Posao, kuća, dvoje male dece i ubitačan ritam. Te zime shvatim da sam konstantno užasno umorna. Pripišem to onom ritmu. Bila sam stalno žedna, a u vreme dečijeg kupanja i večere sam počela da drhtim "od gladi". Nisam povezala - piše Ivana i dodaje:

- Ipak, odem da prekontrolišem krvnu sliku i na kontrolu kod ginekologa. Šećer 7,1. Dr kaže da to nije strašno, i da napravim termin kod endokrinologa, za svaki slučaj. Posle posla trknem u dom zdravlja, da uzmem uput - počinje Ivana svoju ispovest na "Tviteru".

Zbog gužve u Domu zdravlja je odustala od čekanja, a medicinska sestra Tanja ju je po vraćanju knjižice upitala zbog čega je došla i zamolila je da joj ipak izmeri šećer. Rezultati su zaprepastili sve osoblje i samu Ivanu. Tada, 2011. godine je dobila svoju dijagnozu - dijabetes melitus tip 1.

Kaže da joj danas bolest ne predstavlja nikakvo preopterećenje i da živi normalno. Zahvalna je medicinskoj sestri koja joj je toga dana izmerila šećer i zapravo otkrila ove nenormalno visoke vrednosti koje je pukim čudom nisu dovele do ketoacidoze, stanje opasnog po život, koje nastaje usled komplikacija izazvanih dijabetesom.

- Tih dana je umrla žena mojih godina jer je upala u ketoacidozu, od previsokog šećera - neotkriveni tip 1. Čekala je termin kod endokrinologa. Da nije bilo Tanje, ko zna... Stvarno nisam preopterećena svojom bolešću, lepo sam se utrenirala i došla u zemlju gde imam sve što mi treba da normalno živim. Pišem o tome (i možda sam dosadna) samo zato da bih vam rekla da se kontrolišete. Ne naleće se na Tanje svaki dan. I ne dešavaju se loše stvari samo drugima. Čuvajte se!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA