Vreme čitanja: oko 6 min.

Doktor otkrio zašto je ovih 7 stvari izbacio ili smanjio u ishrani: Neke će vas iznenaditi

Vreme čitanja: oko 6 min.

Uprkos tome što je kasnih 2010-ih hvaljeno kao vrhunska zdrava hrana, počinju da rastu dokazi da kokosovo ulje nije tako dobro za vaše srce, kaže dr Bat

  • 0
Kokosovo ulje Foto: Freepik.com

Vrhunski kardiolog otkrio je sedam namirnica koje nikada ne konzumira kako bi očuvao zdravlje. Objasnio je zašto je doneo taj izbor i kako to može služiti svima.

Dok očigledni izbori poput brze hrane, alkohola i crvenog mesa čine listu zabranjenih namirnica dr Depaka Bata, postoji i nekoliko onih koji bi vas mogli iznenaditi.

Dr Bat je rekao da je najbolji savet u pogledu ishrane zdrave za srce dijeta koja ima relativno malo kalorija, piše "DailyMail".

Kokosovo ulje

Uprkos tome što je kasnih 2010-ih hvaljeno kao vrhunska zdrava hrana, sve je više dokaza da kokosovo ulje nije tako dobro za vaše srce, kaže dr Bat. Kokosovo ulje sadrži više zasićenih masti od svinjske masti, što može izazvati nakupljanje holesterola u krvnim sudovima.

Takođe se koristi u studijama na miševima i pacovima da oponaša blokade holesterola u arterijama, poznate kao ateroskleroza. Kada je u pitanju kokosovo ulje, dr Bat je rekao da je "verovatno potreban određeni stepen opreza".

- I ne bih preterano spremao hranu u kokosovom ulju. Prilično je bogato mastima.

Previše proteina

Oni koji su svesni zdravlja često teže ishrani bogatoj proteinima, posebno oni koji treniraju u teretani.

Ali dr Endru Friman, direktor kardiovaskularne prevencije i zdravlja u Nacionalnom jevrejskom zdravlju u Denveru, Kolorado, i član Saveta rukovodstva sekcije za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Američkog koledža za kardiologiju, istakao je za "Today"

- Izgleda da smo opsednuti proteinima u ovoj zemlji. Nije neuobičajeno videti da ljudi dobijaju dva puta više proteina nego što im je potrebno u toku dana, a to opterećuje bubrege i može izazvati više problema u budućnosti. Preporučena količina proteina je 0,36 grama po kilogramu telesne težine, što znači da osoba teška 74 kilograma treba da jede 60 grama proteina dnevno.

Dr Bat je rekao da za većinu zdravih ljudi sa normalnim bubrezima to generalno neće izazvati probleme sa bubrezima. To je zaista specifičnije za ljude koji već imaju oštećenje bubrega.

Da bi povećali unos proteina, ljudi mogu jesti meso bogato zasićenim mastima, što zauzvrat može povećati lipoproteine niske gustine (LDL) ili loš holesterol.

Ovo se može nakupiti na zidovima vaših krvnih sudova i uzrokovati probleme poput srčanih bolesti i moždanog udara.

Preterano uživanje u proteinima takođe može značiti da se druge grupe hrane zanemaruju.

Energetska pića

Mnogo je rečeno o uticaju energetskog napitka na mentalno zdravlje i san, ali dr Bat kaže da bi efekat na srce mogao biti jednako loš.

Energetska pića je najbolje izbegavati zbog visokog sadržaja šećera i sastojaka koje sadrže, a koji mogu da podignu krvni pritisak ili izazovu aritmiju, stanje u kome srce kuca nepravilnim ili abnormalnim ritmom.

Dr Bat je upozorio:

- Morate biti oprezni sa energetskim napicima i biljem i suplementima i sličnim stvarima, jer oni mogu sadržati sve vrste supstanci koje mogu izazvati aritmije ili poremećaje srčanog ritma ili druge zdravstvene probleme. Najbolje je držati se stvari koje su zaista zdrave i prave hrane, a ne lažne hrane. Osim što energetska pića imaju puno kalorija, ponekad imaju prilično velike količine kofeina ili drugih supstanci koje mogu izazvati abnormalne srčane ritmove.

Nepravilan otkucaj srca, pri čemu se vaše srce može osećati kao da treperi ili juri, može biti pokazatelj da vaše srce ne radi kako bi trebalo. To može biti znak srčanih bolesti, uključujući koronarne arterijske bolesti su kardiomiopatija (problemi sa srčanim mišićem).

Čak ni dijetalna gazirane pića nisu najzdravije za srce, jer obično izazivaju žudnju za kalorijama.

Ako želite da ostanete hidrirani dok vežbate, dr Bat je rekao da "ništa nije bolje od stare dobre vode".

Crveno meso

Najgora stvar za kardiovaskularno zdravlje je crveno meso, kaže dr Bat.

- Nema sumnje da crveno meso povećava rizik od srčanih bolesti, a takođe i od raka.

On je rekao da dolazi na drugom mestu posle duvana u smislu povećanja rizika. Prerađeno meso poput kobasica, slanine i salame ima velike količine kalorija, zasićenih masti i soli. Više od polovine kalorija slanine je od zasićenih masti, koje povećavaju vaš loš holesterol. Ovo može dovesti do većeg rizika od srčanog ili moždanog udara. Veliki sadržaj soli takođe može povećati vaš krvni pritisak i značiti da vaše srce mora da radi više. Nitrati se dodaju mesu kao konzervansi, ali ih želudačna kiselina ne razlaže pravilno.

Crveno meso cena Foto: Shutterstock

- Čini se da je crveno meso posebno loše u smislu reakcija koje izaziva u crevima ili u sistemu za varenje. Posebno prerađeno meso, koje dalje stvara hemijske reakcije koje stvaraju supstance koje su loše za zdravlje kardiovaskularnog sistema, posebno kada su u interakciji sa drugim organizmima, bakterijama koje žive u našem digestivnom traktu.

Međutim, crveno meso je ispunjeno gvožđem, cinkom i drugim hranljivim materijama. Mnoga ranija istraživanja su pokazala da potpuno isključivanje crvenog mesa može biti štetno jer može uzrokovati manjak hranljivih materija.

Alkohol

Dr Bat je rekao da je alkohol najbolje izbegavati zbog zdravlja srca:

- Mit je da je to dobro za zdravlje srca. Alkohol su u suštini prazne kalorije, lišene bilo kakve nutritivne vrednosti. Ljudi ne bi trebalo da se zavaravaju misleći da čine nešto dobro za svoje zdravlje.

Dodao je:

- Dokazi pokazuju da konzumiranje alkohola, čak i na piće dnevno, povećava rizik od problema sa srčanim ritmom ili aritmije, poznate kao atrijalna fibrilacija. Naučni dokazi pokazuju kardiovaskularne rizike konzumiranja alkohola, a ne koristi. Svakako, ako neko pije mnogo čaša vina ili viskija, ili limenki piva, to može povećati rizik od stvari poput visokog krvnog pritiska, a u velikim količinama, stvari poput srčane insuficijencije.

Alkohol povećava nivo hormona renina u krvi, što dovodi do sužavanja krvnih sudova, što povećava krvni pritisak.

Brza hrana

Dr Bat je rekao da je brza hrana loša za srce, do te mere da može sprečiti pacijentove lekove da deluju.

Rekao da je većina brze hrane napravljena da bude ukusna, a to znači puno soli, mnogo šećera. Taj višak soli može doprineti visokom krvnom pritisku.

Muškarac jede, sendvič, brza hrana, nezdrava hrana Foto:Shutterstock

- Ponekad čak i kada lekar prepisuje lekove, a čini se da lekovi ne deluju, to nije zato što lekovi ne deluju, to je zato što ima toliko soli u čovekovom sistemu; lekovi zapravo nisu u stanju da urade ono što bi inače radili. Duboko pržena hrana je takođe nezdrava i takođe ima visoku kalorijsku vrednost.

Slatkiši

Dodani šećer je još jedna stvar koje se treba kloniti, rekao je dr Bat.

Posebno jednostavni šećeri, beli šećer i slične stvari, što je veoma rasprostranjeno u stvarima kao što su kolači i kolačići, ali čak i u mnogim hlebovima, ima samo puno šećera, soli i belog brašna".

- Te vrste jednostavnih ugljenih hidrata, kao što je belo brašno, generalno su vrste hrane koje povećavaju rizik od dijabetesa i gojaznosti, koji su faktori rizika za srčana oboljenja.

Prekomerni unos šećera može izazvati povećano skladištenje masti u telu, posebno unutar jetre i oko unutrašnjih organa. Vremenom, telo može početi da se opire delovanju insulina i pankreas mora da proizvodi više insulina da bi nivo glukoze u krvi bio u granicama normalnog.

Dugotrajno povećanje šećera u krvi može dovesti do pojave dijabetesa tipa 2.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA