Vreme čitanja: oko 2 min.

Najčešći problemi sa vidom kod dece i kako ih prepoznati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Strah roditelja da neće na vreme primetiti probleme sa vidom kod svojih mališana opravdan je s obzirom na to kakvu ulogu ovo čulo ima u detetovom razvoju

  • 0
očni lekar, očni pregled, dete Foto: Shutterstock

Razvoj vida je dinamičan proces – kako se dete razvija, tako se i razvija i njegovo čulo vida. Po rođenju bebin vid je slabiji nego kod odraslih. U uzrastu od dva do tri meseca počinje da se fokusira, sa šest meseci dete već ima dosta dobar vid,

dok se sa 10 meseci razvija koordinacija između očiju i ruku bebe. U uzrastu od pet godina dete dostiže vidnu oštrinu odraslih.

Pravilan razvoj vidne funkcije važan je faktor u odrastanju deteta. Ukoliko vid nije dobar, to će se odraziti na njegov psihomotorni razvoj, a kasnije i na kvalitet života. Zato je i opravdana briga roditelja da li će na vreme i kako prepoznati probleme sa vidom kod svojih mališana.

Prema rečima oftalmologa u najčešće probleme spadaju kratkovidost, dalekovidost, razrokost kao i nedovoljno razvijen vid odnosno slabovidost (takozvano „lenjo oko“). Kod manjeg broja dece javljaju se očne bolesti poput katarakte, glaukoma, oštećenje vidnog živca, retinopatija, spušten gornji kapak...

Kako stručnjaci sugerišu, od izuzetnog je značaja da roditelji, čim primete neki problem sa vidom kod deteta, odmah ga odvedu na očni pregled bez obzira na uzrast. Pokazatelji da dete možda ne vidi dobro mogu biti različiti: dete se često sudara sa predmetima i nameštajem, primiče se kada nešto crta, piše ili čita, često žmirka, trlja oči, žali se na glavobolje ili se žali da ne vidi dobro. Upozoravajući znaci su i kada detetu očne jabučice ne stoje pravo, zatim mutne rožnjače, kratki i brzi pokreti očiju levo-desno i slično.

slabovidost kod dece Foto: Shutterstock

Kako ističu oftalmolozi, idealno bi bilo da se prvi očni pregled obavi odmah po rođenju, u porodilištu, kao deo takozvanih skrining pregleda. Ukoliko ne postoji neki vidljiv problem sa očima, očni pregled treba obaviti između treće i četvrte godine.

To je i uzrast kada dete lepo sarađuje sa lekarom, te je moguće obaviti detaljan očni pregled. Dalja preporuka podrazumeva godišnje preglede do polaska u školu, a tokom školovanja na dve godine ukoliko dete dobro vidi i ne postoje očne bolesti.

Ukoliko u porodici postoje očne bolesti, dete je prevremeno rođeno ili ima neke razvojne poremećaje, obavezan je očni pregled u prvim mesecima života. Deca koja su imala povredu oka, naročito u uzrastu do šeste godine, takođe treba da imaju redovne očne kontrole nakon povrede.

(Telegraf.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA