Vreme čitanja: oko 3 min.

6 simptoma koji mogu da ukažu na opaku bolest: Ako ih primetite, odmah zatražite pregled

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rana dijagnostika je ključna u borbi protiv kancera debelog creva

  • 0
rak debelog creva, kolonoskopija

Foto: Shutterstock

Rak debelog creva nalazi se među tri najčešće maligne bolesti u Srbiji. Posebno je opasan, jer dugo može da “tinja”, odnosno da prolazi bez ikakvih simptoma. Kad se simptomi jave, to je uglavnom znak da je bolest uznapredovala.

Kao i kod drugih bolesti, i kod raka debelog creva najvažnija je rana dijagnostika, kako bi bolest mogla da bude sanirana u najranijoj fazi.

Nedostatak svesti o simptomima može negativno da utiče na stopu preživljavanja, piše Daily Mail i podseća na šest simptoma koji su alarm za odlazak kod doktora.

1. Krvarenje

Prisustvo krvi u stolici može da bude jedan od simptoma koji ukazuju na rak creva.

Takođe, kapljice krvi u stolici mogu da budu uzrokovane izraslinama poput polipa. Ali, ukoliko je krv tamna ili crna, trebalo bi posumnjati na rak, jer on može da izazove unutrašnje krvarenje.

2. Promene u dinamici pražnjenja

Ukoliko češće odlazite u toalet ili imate utisak da niste ispraznili stomak u potpunosti, trebalo bi da obavite pregled.

- Potencijalni pokazatelj raka creva je svaka značajna promena u vašoj dinamici pražnjenja koja se razlikuje od osobe do osobe - kaže kolorektalni hirurg Džejms Kinros iz Londona.

- To mogu da budu češći odlasci u toalet ili dijareja. Neki će ove promene dovesti u vezu sa stresom, konzumiranjem veće količine vlakana ili promenama u ishrani, ali bi trebalo otići na pregled ako problem potraje.

Promene u navici pražnjenja creva mogu da budu izazvane prisustvom tumora koji uzrokuje delimičnu opstrukciju u crevima i zatvor, odnosno dijareju ukoliko tumor propušta tečnost u creva. Promena se može desiti bez očiglednog razloga i ako traje duže od tri nedelje trebalo bi otići na pregled.

3. Mršavljenje

Iako je gubitak težine neuobičajeni znak raka creva, o ovome bi trebalo da informišete vašeg lekara. Naime, ovaj simptom može da bude posledica tumora zbog kog se osećate bolesno ili naduveno.

Tumor takođe može da blokira creva, što može da izazove bol u stomaku i utiče na gubitak apetita.

- Bol u stomaku može da ima širok spektar uzroka, od umora do menstrualnih bolova. Ali, takođe može da bude i znak kancera creva. Nelagodnost ili nadimanje posle obroka mogu da dovedu do toga da jedete manje i da mršavite, o čemu bi trebalo da obavestite vašeg lekara - kaže dr Kinros.

4. Umor

Rak creva može da se manifestuje i umorom. Naime, rak debelog creva može da izazove anemiju, bledilo kože, vrtoglavicu i nedostatak vazduha.

5. Bol

Bol u predelu stomaka ili osećaj da imate kvržicu u stomaku takođe može da bude znak upozorenja na rak creva.

Trebalo bi da odete na lekarski pregled ukoliko ovi simptomi ne nestanu, odnosno ako utiču na to kako jedete i spavate.

stomak, bolovi, doktor, pregled, boli stomak, rak debelog creva

Foto: Shutterstock

6. Opstrukcija creva

Bol, nadimanje i mučnina ponekad mogu da budu uzrokovani opstrukcijom creva, kao što je tumor.

Osobe koje imaju ovaj simptom trebalo bi da se što pre jave lekaru. Obično je ovaj simptom pokazatelj da je rak već uznapredovao i javlja se kada tumor vrši pritisak na creva ili kad uraste u enterični nervni sistem i ošteti ga.

- Rano otkrivanje jedan je od najboljih načina da povećate svoje šanse da preživite rak creva - podseća dr Kinros.

Zašto se javlja rak debelog creva?

Uzrok pojave ove opake bolesti još nije razotkriven. Uglavnom se javlja kao posledica kombinacije dejstva genetskih faktora i stila života.

U faktore rizika spada ishrana bogata crvenim mesom i mastima životinjskog porekla, konzumiranje duvana i alkohola, manjak fizičke aktivnosti i gojaznost.

Meso, roštilj, marinada

Foto: Pixabay

Iako od ove bolesti može da oboli svako, rak debelog creva najčešće se javlja između 50. i 74. godine života.

Može dugo da se razvija bez ikakvih simptoma, a kad se simptomi jave to je znak da je bolest uznapredovala.

Skrining podrazumeva pregled debelog creva i skidanje polipa ukoliko se oni pojave, jer prethode nastanku kancera.

Najčešće je prvi znak postojanja polipa, ali i raka debelog creva, prisustvo krvi nevidljive golim okom u stolici. Pozitivan test nije pokazatelj prisustva tumora; on je znak da bi trebalo uraditi kolonoskopiju kako bi bio otkriven uzrok krvarenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA