Vreme čitanja: oko 3 min.

6 činjenica koje krastavac čine veoma zdravom namirnicom: Da li ste znali ovo o omiljenoj salati mnogih?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Priješće vam se krastavci kao nikad do sada!

  • 0
Krastavac Foto: Pixabay

Osvežavajućem krastavcu je veoma teško odoleti. Ali ovo rado viđeno "povrće“ (koje je zapravo voće!) na našim tanjirima, nudi mnogo više od svežeg blagog ukusa i teksture koju daje našim salatama - ovaj zeleni zalogaj je takođe pun zdravih hranljivih materija.

Kao globalno kulinarski proizvod krastavac (lat. Cucumis sativus) se na ljudskoj trpezi nalazi više od 3.000 godina. Nastali su u Indiji, a njihova popularnost je ubrzo porasla, prvo širom azijskog kontinenta, a zatim i širom sveta.

Krastavci pripadaju porodici Cucurbitaceae zajedno sa tikvicama, lubenicama i bundevama - tako da su tehnički, zapravo, plod, i ima ih više od 100 dostupnihi sorti. Dovoljno da nam nikad ne dosadi uživanje u njihovom ukusu i zdravstvenim prednostima.

Salata od krastavaca Foto: Shutterstock

Kako prenosi "Real Simple", ovo su neki od najvažnijih razloga da nastavite da grickate krastavce.

Super hidratant

Krastavci imaju veoma visok sadržaj vode, što pomaže telu da ostane hidrirano.

- Sastoji se od najmanje 95 odsto vode, što ga čini jednom od najhidratantnijih namirnica koje možete da jedete - ističe nutricionista Dana Melink. S obzirom na to da su naša tela takođe sastavljena uglavnom od vode, hidratacija je ključna za održavanje dobrog funkcionisanja svih sistema organa, posebno naših bubrega. Takođe nam pomaže da održavamo zdrav krvni pritisak i održava naše sisteme za detoksikaciju da rade na svim poljima.

Bogat vitaminom K

Sa svakom porcijom krastavaca, približićete se ukupnim dnevnim potrebama za vitaminom K, koji podržava zdravo zgrušavanje krvi u celom telu. Takođe je važan za zdrav razvoj kostiju kao vitalni prekursor proteina osteokalcina, potrebnog za stvaranje koštanog tkiva.

Antiinflamatorno dejstvo krastavca 

- Krastavci su takođe puni antioksidanata - kaže Melink: - Kao i mnoge druge biljne namirnice, prepuni su biljnih jedinjenja, kao što su polifenola, posebno lignana i kukurbitacina.

Ova biljna jedinjenja se bore protiv upale u celom telu, kao i protiv slobodnih radikala, koji mogu da budu uzrok hroničnih bolesti poput srčanih ili raka. Jedan članak objavljen u Međunarodnom časopisu zdravstvenih nauka otkrio je da su kukurbitacini efikasni ne samo u ubijanju ćelija raka, već i u sprečavanju njihovog širenja kroz telo.

Podržavaju zdravo varenje

Sadržaj vode u kombinaciji sa sadržajem vlakana čini krastavac zdravom hranom koja podržava varenje. Posebno je bogat rastvorljivim vlaknima, koja promovišu regularnost stolice i zdrav metabolizam, a istovremeno rade na smanjenju nivoa holesterola.

Voda je od vitalnog značaja za pravilno varenje jer pomaže telu da se razgradi i apsorbuje hranljive materije. Takođe pomaže u sprečavanju zatvora i nadimanja.

Čia, limun, krastavac, zdrav napitak Foto: Shutterstock

Sadrži vitamin C i kalijum

Krastavci sadrže skromne, ali ipak značajne količine i vitamina C i kalijuma. Vitamin C, takođe antioksidant, pomaže u jačanju imunološkog sistema. Kalijum pomaže u jačanju hidratantne moći krastavaca, jer je ovaj mineral elektrolit koji održava ravnotežu tečnosti u celom telu.

Mogu da pomognu  u regulisanju šećera u krvi

Krastavci mogu da pomognu u regulaciji šećera u krvi i prevenciji ili održavanju dijabetesa. Jedan pregled objavljen u Journal of Complementary and Integrative Medicine otkrio je da je konzumacija krastavca povezana sa boljom kontrolom šećera u krvi, koja ima antidijabetičke efekte.

Takođe treba napomenuti da je jedna studija na životinjama otkrila da krastavčići štite od inflamatornih neželjenih efekata dijabetesa, smanjujući oksidativni stres u celom telu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA