Vreme čitanja: oko 1 min.

Namirnice koje bi trebalo da jedu anemični ljudi: Povećavaju nivo hemoglobina u krvi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Anemija, poznata i kao malokrvnost, jedan je od najčešćih poremećaja fizioloških funkcija krvi

  • 0
Anemija Foto: Shutterstock

Gvožđe ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Ono učestvuje u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, zatim u sintezi mioglobina koji je rezerva kiseonika u mišićima, kao i mnogih bitnih enzima, potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.

Nedostatak gvožđa u organizmu izaziva anemiju.

Glavna odlika anemije je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik, zbog smanjene koncentracije hemoglobina.

Kako biste podigli nivo hemoglobina i osnažili krv, obogatite svoju ishranu ovim namirnicama.

1. Voće i povrće

U svakodnevnu ishranu bi trebalo da uvedete kelj, nar, papriku, spanać, pomorandže, jagode, limun, repu, koprivu i zelje.

Napravite smuti ili salatu i uživajte.

2. Orašasti plodovi i semenke

Poznato je koliko su orašasti plodovi zdravi, te je poželjno da redovno jedete seme bundeve, pistaće, bademe, kikiriki, lešnik i orahe.

Orašasti plodovi, lešnik, badem, crna čokolada Foto: Pixabay

3. Proteini

Ukoliko imate anemiju poželjno je da unosite i proteine. To ćete uspeti tako što ćete jesti jaja, srnetinu, govedinu, losos i pileće belo meso.

4. Mahunarke i žitarice

Poželjno je da jedete leblebije, pasulj i sočivo, jer se sve tri namirnice odličan izvor gvožđa. Kada je reč o žitaricama, u svoju ishranu uvedite kinou i zob, piše pharmeasy.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA