≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mislio je da je prehlađen, ali zapravo je imao sepsu: Opasna bakterija koja jede meso koštala ga je života

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njegovo stanje je nastavilo da se pogoršava i Dajmond je doživeo višestruki zastoj organa i stavljen je u indukovanu komu

  • 1

Bret Dajmond (38) je jednog dana primetio da mala tačka koju je imao na nozi počinje da otiče. Otišao je na posao i nastavio dan, ali je bio primoran da izađe ranije. Njegova porodica je ubrzo shvatila da nešto nije u redu, iako je Bret mislio samo da je prehlađen, međutim, u jednom trenutku stanje je toliko počelo da mu se pogoršava da je počeo i da halucinira.

Njegova supruga Šarlin pozvala je hitnu pomoć i zatražila da odvedu Dajmonda u bolnicu, gde su lekari otkrili da ima sepsu zbog nekrotizirajućeg fasciitisa, bakterijske infekcije uzrokovane hemolitičkim streptokokom A.

Kod ove bolesti usled razmnožavanja bakterija nastaje oslobađanje toksina i enzima koji dovode do formiranja tromboze (zgrušavanja krvi) u krvnim sudovima, što ima za posledicu poremećaj u snabdevanju tkiva kiseonikom (hipoksija) i izumiranja (nekroza) mekih tkiva i fascije.

Njegovo stanje je nastavilo da se pogoršava i Dajmond je doživeo višestruki zastoj organa i stavljen je u indukovanu komu.

- Jedan doktor je rekao da je on najbolesniji pacijent kojeg su videli na intenzivnoj nezi u poslednjih pet godina - rekla je njegova rođaka Keli Sims.

Njegova porodica je osetila blago olakšanje kada je Dajmond počeo da se oseća bolje u narednih nekoliko dana, a 18. marta je rečeno da je u kritičnom, ali stabilnijem stanju.

Međutim, stvari su se brzo preokrenule i Bretu je proglašena moždana smrt sledećeg jutra.

Usledilo je isključivanje mašina koje su ga održavale u životu, prenosi "Independent".

Sims je rekla da su vesti srceparajuće za Dajmondovu porodicu, koja nije bila sigurna kako je uopšte dobio infekciju. Rođaci veruju da je možda dobio infekciju preko rane na nozi koju je zaradio dok je radio u bašti ili u garaži.

Šta je nekrotizirajući fasciitis?

Nekrozirajući fasciitis koji nagriza meso je retka i veoma ozbiljna infekcija koja se može brzo širiti u telu, što dovodi do sepse, šoka, otkazivanja organa i smrti.

Stručnjaci veruju da je streptokok grupe A jedan od najčešćih uzroka nekrotizirajućeg fasciitisa.

Bakterije mogu ući u kožu kroz posekotine, ogrebotine, opekotine, ujede buba i ubodne rane - čak i manje rane kao što je ubod tokom baštovanstva. Najčešće mesto infekcije je potkolenica, a simptomi se javljaju u roku od 24 sata od manje povrede.

Simptomi uključuju:

  • crveno, toplo ili otečeno područje kože koje se brzo širi;
  • tešku bol, uključujući bol izvan područja kože koja je crvena, topla ili natečena; 
  • simptome slične gripu, kao što su mučnina, groznica, dijareja, vrtoglavica i opšte loše osećanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • đorđe

    3. april 2023 | 16:29

    ako primetimo takve simptome a nije nam dostupna medicinska pomoć kako možemo sami sebi pomoći

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA