Vreme čitanja: oko 3 min.

Moćna žalfija: Do oktrića antibiotika ova biljka je imala veliku ulogu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žalfija, odnosno kadulja, smatra se prirodnim antibiotikom sa širokim spektrom dejstva

  • 1
Žalfija Foto: Shutterstock

Sva potencijalna korist od malene biljke žalfije, najbolje je opisana u staroj latiskoj izreci: "Zašto da umre čovek, kome u vrtu raste žalfija?" (Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto?).

Žalfija ili kadulja,  još u svom latinskom nazivu "Salvia officinalis" ukazuje na moguće benefite ove biljke. Još stari Rimljani su je veoma koristili u tretiranju raznih bolesti, pa otud "salvia" od reči "salvare", što znači "spasiti", "izlečiti", i "officinalis" što znači "lekovit".

Na engleskom jeziku žalfija se zove "sage" što označava "mudrost", a stari Englezi su je koristili za stimulisanje koncentracije i povećanje pamćenja,

Dejstvo žalfije

Do otkrića antibiotika upravo se čaj od žalfije koristio kod upala grla, ždrela, promuklosti, upala unutrašnjih organa, za vaginalna ispiranja, kod tuberkuloznog znojenja, gljivičnih infekcija.

Danas se koristi jer može da pomogne i pri regulaciji znojenja, kod toplotnih talasa u klimaksu, kod poremećaja menstruacije, za jačanje nerava, za pročišćavanje jetre i kod reumatizma.

Žalfija, čaj, biljka Foto: Pixabay

Nekada su se listovi žalfije, kako navodi "Prirodni lek",  koristili i za čišćenje zuba i desni, što onda ne čudi da je danas ekstrakt žalfije čest dodatak u pastama za zube.

Osim kao čaj, u kući može da se primenjuje i kao začin, a može da utiče i na procese varenja i lučenja žuči. Ubeleženo je da može da pomogne pri smanjenju lučenja pljuvačke kod Parkinsonove bolesti.

Može da bude korisna i u primeni za relaksaciju, kod nervoze, napetosti i vrtoglavice. Poznato je da se od žalfije pravi opšti tonik protiv umora, nervne iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, slabe memorije i koncentracije.

Takođe je sastojak krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti.

Žalfija ima antiseptično dejstvo, zbog čega se često primenjuje za ispiranje grla kod upala ili pojave afti u ustima. Takođe ima spazmolitično dejstvo, može da pomogne u opuštanju glatkih mišića i kod regulacije znojenja. Njeno spazmolitičko svojstvo takođe može da pomogne i pri inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i infekciji disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Kako je prirodni konzervans, uz antimikrobna svojstva , primenjuje se i u mastima protiv herpesa, a može da deluje i adstrigentno, pa se spolja koristi kako bi  zaustavila krvarenje i može da se koristi i za dezinfikciju rana i čireva.

I nauka se slaže

Nemačka komisija koja procenjuje upotrebu biljnih proizvoda odobrila je upotrebu žalfije kod blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja za upale sluznica usta i grla.

Istraživanjima je potvrđeno da žalfija doprinosi smanjenju znojenja u menopauzi. Estrogeno dejstvo žalfije može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa, bolnim menstruacijama i smanjiti lučenje mleka kod dojilja, koje žele da prekinu dojenje. Etarsko ulje žalfije deluje antimikrobno, adstrigentno i relaksantno.

Žalfija, čaj, biljka Foto: Pixabay

Žalfija može da se koristi u vidu čaja, tinkture, etarskog ulja.

Za unutrašnju upotrebu, kašika čaja žalfije se prelije šoljom vode i kuva tri do pet minuta, a za spoljašnju primenu (ispiranje, dezinfekcija) ne kuva se, već se čaj žalfije prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da odstoji pola sata, posle čega se procedi i ispira nekoliko puta dnevno.

Etarsko ulje žalfije je odgovorno za njena antiseptična svojstva, pa je zato bitno ne kuvati čaj i poklopiti, da etarsko ulje ne bi isparilo. Kod unutrašnje primene čaj se kuva, da bi isparile komponente koje mogu da deluju na pojavu grčeva ako se koristi u većim dozama.

(Telegraf.rs)

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    7. april 2023 | 16:12

    Imala sam problem sa menstrualnim ciklusom. Pocela sam da koristim caj od zalfije sa hidrogenizovanom vodom i time resila veliki problem. Probajte,mozda pomogne jos nekome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA