Vreme čitanja: oko 2 min.

Divlje ljubičice su pravi rudnik vitamina: Čaj i liker za imunitet i ublažavanje simptoma prehlade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Divlje ljubičice su bogate vitaminima A i C

  • 0
divlje ljubičice Foto: S.Tasić

Čaj od divlje ljubičice u kombinaciji sa medom dobar je za jačanje imuniteta, ali i za ublažavanje tegoba kod prehlade, gripa i hroničnog bronhitisa.

Ove godine divljih ljubičica ima dosta, a procvetale su još sredinom marta, zbog lepog vremena.

Divlje ljubičice su bogate vitaminima A i C, te još na livadi i šumskim obroncima mogu da se jedu.

Ubrane cvetove trebalo bi sušiti u hladu, ali voditi računa da se dobro osuše, kako se ne bi ubuđale.

Slavoljub Ljubić iz Gornjeg Neradovca kod Vranja priča da su za spremanje čaja dovoljne samo dve kašike dobro osušenih i izmrvljenih delova divlje ljubičice, 2,5 dl vode i kašika meda.

- Suvu mešavinu ljubičice treba preliti hladnom vodom i zagrejati do vrenja i potom kuvati još pet minuta. Ovako skuvan čaj procedite, a zatim i ohladite toliko da bude mlak i tek tada treba staviti kašiku meda i dobro promešati. Ovaj čaj kod zapaljenja grla i bronhitisa treba piti tri puta na dan i to po jednu šoljicu. Ljubičica blagotvorno deluje i na sistem varenja, kožu, pospešuje mokrenje i pražnjenje creva, astme, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, kašlja i promuklosti i veoma pomaže kod pojave nesanice i glavobolje – dodaje Ljubić.

On kaže da pored čaja, od cvetova divlje ljubičice može da se pravi i liker.

U staklenu flašu treba staviti 10 kašika svežih cvetova ljubičice i preliti ih litrom prepečenice.

- Ovu smešu u dobro zatvorenom sudu treba ostaviti da stoji na toplom mestu mesec dana, ali je s vremena na vreme promućkati. Najbolje bi bilo da to bude prostorija koja se zagreva. Posle mesec dana procedite rakiju u kojoj su stajale ljubičice. Nakon toga, skuvate šećerni sirup od 300 grama šećera i tri decilitra vode. Kad se sirup ohladi, u njega dodajte proceđenu rakiju i promešate. Sjedinjena smeša ovog likera terbalo bi da odstoji još mesec dana kako bi

dobila bolji ukus - kaže Ljubić.

U liker se može se dodati malo konjaka ili ruma kako bi se dobio još bolji ukus.

(Telegraf.rs/S. T.)

Video: Otkrivamo vam koje biljke najbolje rastu kada su u hladu: Lako se održavaju i svi ih vole

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA