Vreme čitanja: oko 2 min.

Anđelini je sa 24 godine dijagnostikovana multipla skleroza: Ovo simptome je osećala

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njen život se pre tri godine potpuno promenio

  • 0
Anđelina Kubero Foto: Instagram/thelightoflina

Anđelini Kubero (27) je do pre tri godine živela život potpuno obične devojke. Međutim, kada je imala samo 24 godine, ove devojka je otkrila da boluje od multiple skleroze (MS) i njen svet se od tada potpuno promenio.

Kako ova devojka kaže, dijagnostikovanje je bilo mučno i trajalo je mesecima.

- Išla sam kod lekara, u hitnu pomoć, kod specijaliste, drugog specijaliste i nisam dobijala nikakve odgovore. Rekli bi: "Iizgledaš dobro. Ne izgledaš bolesno. Svi tvoji testovi su normalni." Jedino što su mi rekli je da je u pitanju anksioznost - kaže Anđelina, a prenosi Dailymail.

Ona je 2020. godine otišla na magnetnu rezonancu koja je pokazala višestruke lezije u njenom mozgu - što je signaliziralo da pati od MS. 

Anđelina sada želi da otkrije ljudima simptome koje je ona osećala kako bi pomogla ljudima da na vreme uoče problem i odu kod lekara.

Ovo su simptomi koje je Anđelina osećala:

1. Moždana magla

Definisana iznenadnim napadima konfuzije, zaborava, problemima sa koncentracijom i nedostatkom mentalne oštrine, moždana magla je čest simptom MS. Oboleli kažu da nekad mogu izgubiti sate pokušavajući da završe jednostavne zadatke.

Oni takođe mogu imati problema da zapamte jednostavne detalje o stvarima koje su upravo uradili, na primer, šta su jeli za ručak.

Vremenom se oštećenje pojavljuje na mozgu, a otkrivanje tih oštećenja na skeniranju je obično prvi signal lekaru da neko pati od MS.

2. Ukočenost i peckanje u nogama

Peckanje i drugi osećaji u nogama su među najpoznatijim ranim simptomima MS. Kako mijelin koji okružuje živce u telu polako počinje da propada, nervi se oštećuju.

Ovi nervi su odgovorni za prenošenje informacija iz mozga u ostatak tela. Kada su oštećeni, možda neće ispravno poslati informacije. To dovodi do peckanja ili utrnuća.

Iako se to može desiti povremeno kod nekih ljudi, na primer, nakon dugog sedenja na nozi, lekari upozoravaju da neko ko često doživljava te senzacije potraži medicinsku pomoć.

3. Migrene

Česte migrene su potencijalni simptom MS. Lekari nisu precizno utvrdili zašto ljudi koji pate od MS imaju glavobolje. Prethodne studije nisu uspele da uspostave vezu između migrene i MS. Međutim, neki pretpostavljaju da bolest utiče na to kako telo reguliše hormone.

Kada se bolest razbukta, kako to doktori kažu, kada počnu da se pojavljuju novi simptomi bolesti ili se stari pogoršaju, migrene su takođe češće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA