Vreme čitanja: oko 2 min.

5 znakova upozorenja koji mogu da se jave 3 meseca pre moždanog udara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko osetite simptome slične moždanom udaru koji brzo nestaju, neophodno je da se obratitite lekaru

  • 1
e Klinika s Moždani udar Foto:Shutterstock

Utrnulost i slabost jedne ruke, senzacije koje potraju svega nekoliko minuta, kao i privremeno izmenjen i otežan govor koji se brzo vraća u normalu nisu stanja koja bi trebalo ignorisati

Kako piše The Sun, simptomi slični onima koji prate moždani udar koji traju kratko nisu bezazleni samo zato što ne ostavljaju trajne posledice. Oni mogu da budu prolazni ishemijski napad (TIA), koji se naziva još i malim moždanim udarom, odnosno upozoravajućim udarom.

- Simptomi su slični onima koji se javljaju kod moždanog udara, a jedina razlika je u tome što ne dovode do trajne neurološke povrede - kaže dr Ahmed Itrat sa klinike u Klivlendu.

Ali, osobe koje imaju prolazni ishemijski napad često u narednim nedeljama ili mesecima dožive i potpuni moždani udar, ozbiljno zdravstveno stanje opasno po život kad je dotok krvi do mozga prekinut.

- TIA je predznak za mnoge ljude koji će dobiti potpuni moždani udar u narednih 48 sati, a svakako u narednih sedam, 30 ili 90 dana - kategoričan je dr Brandon Giglio, direktor vaskularne neurologije u bolnici u Bruklinu.

Simptomi TIA

Mini moždani udar se može desiti kad je dotok krvi u mozak privremeno prekinut. Prate ga smptomi koje ne bi trebalo zanemariti.

To su gubitak ravnoteže, promene u vidnom polju poput zamućenja vida, gubitka vida ili takozvanih duplih slika, “spuštanje” lica na jednu stranu, nejasan govor, nemogućnost razumevanja šta im drugi pričaju, kao i nemogućnost podizanja obe ruke uvis.

Vozač, vožnja, vrućina zena za volanom, glavobolja, tuga, mucnina Foto: Shutterstock

Možete da osetite jedan od navedenih simptoma ili nekoliko njih, zbog čega je od velike važnosti da čim registrujete bilo kakvu promenu odmah zatražite lekarsku pomoć.

Koliko simptomi TIA traju?

- U velikom broju slučajeva navedeni simptomi traju od pet do 10 minuta, ali ponekad traju svega 30 do 60 sekundi - kaže dr Džošua Vili, neurolog na Vagelos koledžu.

Efekti ovih simptoma traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, a u potpunosti nestaju u roku od 24 sata.

- Iako su, po definiciji, prolazni ishemijski napadi prolazni, kad osoba ima simptome ne postoji način da se previdi da li će oni proći sami od sebe ili će simptomi potrajati i dovesti do invaliditeta - navodi dr Itrat.

Koji su faktori rizika za moždani udar?

Ishemijski moždani udar nastaje kad krvni ugrušak sprečava dotok krvi i kiseonika u mozak. Ovo je obično uzrokovano time što arterije s godinama postaju uže.

Ali, postoje i drugi faktori koji mogu da doprinesu pojavi moždanog udara.

  • pušenje
  • gojaznost
  • prekomerno konzumiranje alkohola
  • visok krvni pritisak
  • visok holesterol
  • dijabetes
visok krvni pritisak Foto: Shutterstock

Hemoragični moždani udar uzrokovan je krvarenjem u mozgu ili oko njega, što je obično posledica visokog krvnog pritiska. Faktori koji doprinose visokom krvnom pritisku uglavnom se mogu sprečiti, a u njih spadaju:

  • prekomerna težina ili gojaznost
  • prekomerno konzumiranje alkohola
  • upotreba cigareta
  • manjak fizičke aktivnosti
  • stres koji može da izazove privremeni porast krvnog pritiska

(Telegraf.rs)

Video: Nekoliko načina za pomoć osobama koje imaju simptome moždanog udara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draga

    17. april 2023 | 21:00

    Treba krenuti kod lekara godinu dana pre simptoma jer se toliko čeka na dijagnozu,naravno ako u međuvremenu ne umrete.Toliko o nasam zdravstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA