Vreme čitanja: oko 1 min.

Rođen je sa samo 2% mozga i uspeo je da pobedi sve sumorne prognoze lekara: San mu je da skija i surfuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Njegovim roditeljima je predloženo da prekinu trudnoću, ali su oni to odbili

  • 0
Noah Wall Foto: Instagram/hugsfornoah

Pre 11 godina svetski mediji pisali su o malenom Noi Vilu - dečačiću koji je rođen sa svega dva odsto mozga. Lekari su verovali da će živeti u vegetativnom stanju, a Noa ih je uverio u suprotno.

Noa je razvio redak sindrom koji pogađa mozak dok je još bio u materici, te je njegovim roditeljima bilo savetovano da prekinu trudnoću, što su oni odbili.

- Mi smo već bili u nekim godinama i nismo želeli da prekidamo trudnoću. Mislim da bi neki mlađi parovi u ovoj situaciji pristali na tu opciju. Želeli smo da damo Noi šansu za život. I isplatilo se - kaže majka Mišel.

Ona i njen suprug Rob su pali u potpuni očaj kada su im lekari saopštili sumorne prognoze.

- Kada sam se porodila, lekari su mi saopštili da je mala verovatnoća da će Noa preživeti, a da će sigurno biti u vegetativnom stanju - priseća se Mišel.

Noa je, međutim, pobedio sve prognoze doktora. U prve tri godine života razvilo mu se 80 odsto mozga, na opšte zaprepašćenje lekara koji su ga prozvali medicinskim čudom.

Za to je posebno zaslužan vanserijski napor roditelja koji su bili rešeni da im sin preživi i da jednog dana i hoda. Obilazili su najveće svetske stručnjake i vodili ga na terapije, a ključni trenutak bio je kada su čuli za neurofizijatra iz Australije.

Lečenje koje je Noa imao u Australiji naziva se "neurofizika" - mešavina fizioterapije i kognitivnih vežbi.

Danas, sa 11 godina, naučio je da govori i nada se da će moći samostalno da hoda, surfovuje i skija.

- Bilo je apsolutno zadovoljstvo videti ga kako odrasta i videti kako postaje jedinstven dečak kakav jeste. Zapanjujuće mi je koliko je on pametan. Proveli smo mnogo vremena sa njim i svaki dan radi nešto što me impresionira - zaključuje Mišel, a prenosi "Nypost".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA