Vreme čitanja: oko 3 min.

Deca mogu da umru od izloženosti ovom leku: Postoje i flasteri, i oni su veoma opasni

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ključne informacije za roditelje

  • 0
dete, plaši se, zastrašeno, uplašeno, majka Foto: Shutterstock

Lek po imenu "fentanil", koji se koristi u medicinske svrhe, odgovorni je uzročnik smrti pop ikone Princa, repera Meka Milera i pevača Toma Petija.

Lekari najčešće koriste "fentanil" za tretiranje jakog bola, uključujući uznapredovali rak, ali takođe ovaj "lek" u velikoj meri cirkuliše među zabranjenim drogama. On može doći u nekoliko različitih oblika, kao tečnost, prah, pilula ili flaster.

Ono što najviše zabrinjava jesu noviji izveštaji koji povezuju lek sa decom i tinejdžerima, od kojih su neki umrli od slučajnog izlaganja ovom leku.

Na Floridi, 19-mesečna Enora Lavenir umrla je u avgustu 2021. dok je njena porodica boravila u iznajmljenom domu u Velingtonu. Lavenir je preminula od akutne toksičnosti "fentanila", a njena majka pronašla je njeno beživotno telo. S obzirom na to da ju je samo "poslala na dremku" nije joj jasno kako je devojčica progutala drogu, ali njena porodica tuži Airbnb - aplikaciju zaduženu za smeštaj u kom su bili.

U San Francisku, 10-mesečno dete zamalo je umrlo krajem novembra nakon što se sumnjalo da je beba možda progutala "fentanil" u parku. Dete od tri godine umrlo je nakon što je slučajno bilo izloženo fentanil flasteru člana porodice, prema studiji slučaja iz 2021.

Sa novim istraživanjem u kojem se napominje da su opiodi poput fentanila odgovorni za 52 odsto smrti dece uzrasta do pet godina, kada pričamo o trovanju, logično je da zabrinutost roditelja raste.

Kako deca mogu biti izložena?

Približno jedna od svake četiri pilule koje neko kupi na mreži ili na ulici su 'mešane ', odnosno prošarane fentanilom - ovo uključuje one koje se u Americi prodaju kao Perkocet, Vikodin i Oksikontin, kao i Ativan i Aderal.

- Dete može slučajno biti izloženo fentanilu ako ga je neko u kući kupio za upotrebu i nije ga stavio na bezbednu lokaciju. Nije potrebno mnogo fentanila da nanese štetu, on je veoma moćan — 50 puta je jači od heroina i 100 puta jači od morfijuma. Samo dva miligrama mogu biti smrtonosna kod odraslih, a čak i manje količine mogu izazvati smrt kod dece - navodi pedijatar Kristin Cislak.

Pilule naime mogu biti zamenjene za slatkiše a flasteri za lepljive nalepnice, te je veoma bitno obratiti pažnju.

Smrt nastaje usled respiratnog zastoja.

Kako zaštiti dete?

Bitno je napomenuti da se fentanil ne apsorbuje kroz kožu od slučajnog kontakta, kao što je dodirivanje novca ili kvake, što je uobičajena zabluda (sa izuzetkom korišćenja flastera). Stručnjaci kažu da je ključno reći svojoj deci da nikada ne bi trebalo da stavljaju predmete u usta, posebno pilule koje nađu.

- Recite svom detetu da ako ikada pronađe ili vidi nešto neobično, treba da kaže vama ili nekoj drugoj odrasloj osobi u blizini. Ovo je nezgodno sa mlađima koji su poznati po tome što stavljaju stvari u usta, ali ako imate "fentanil" u svom domu ili vaša deca posećuju dom nekoga kome je propisan "fentanil", poput bake i dede, ključno je da se uverite da je lek van domašaja. Ako ste iznajmili kuću ili posećujete novo područje, pregledajte mesto pre nego što dozvolite svojoj deci da istražuju, ističe pedijatar.

Ukoliko sumnjate da je vaše dete progutalo ovaj lek, odmah zovite Hitnu pomoć, koja će koristiti lek što će opovrgnuti dejstvo - sprečiti delovanje opioda na mozak i regulisati disanje. Sekunde su važne, stoga je bitno ne pokušavati dospeti do ambulante kolima, već sačekati dolazak medicinskog osoblja.

Sužene zenice su glavni pokazatelj dejstva opioda, tako da njih prvo čekirajte, ukoliko dete povraća i deluje kao da nije "tu", obavezno se obratite stručnom osoblju.

(Telegraf.rs)

Video: Hrana kao lek: Da, moguće je, jer ono što jedete pravi razliku da li ste zdravi ili bolesni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA