Vreme čitanja: oko 2 min.

Preventivom do zdravog osmeha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tek svaki šesti stanovnik naše zemlje, stariji od 25 gоdinа, imа svе svоје zubе, pokazuju najnovija istraživanja

  • 0
Curaprox događaj Foto: Promo/ Nenad Dimić

Ova brojka je dovoljna da se upali alarm koji nas upozorava na nedovoljno znanje o oralnoj higijeni i pre svega, da još uvek nemamo svest o tome koliko je bitna preventiva.

Jedan od najpoznatijih premium brendova za oralnu higijenu Curaprox, koji već 20 godina posluje u Srbiji, održao je edukativnu panel diskusiju o oralnom zdravlju naših građana u ekskluzivnom prostoru Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Stručni saradnici su na panelu govorili o važnosti preventive, a razbijeni su mnogi mitovi i zablude u vezi sa oralnom higijenom.

O korisnim i primenjivim savetima, ali i o statističkim podacima gde se kao nacija trenutno nalazimo, govorile su prof. dr Radmila Obradović, specijalista parodontologije i oralne medicine, sertifikovani predavač iTOP programa, vanredni profesor na Medinskom fakultetu u Nišu, odsek Stomatlogija i na fakultetu Medinskih nauka u Kragujevcu na katedri stomatologije i dr Nataša Martić, specijalista parodontologije i oralne medicine i sertifikovani predavač iTOP programa.

Na pitanje da li je zdrav osmeh ugrožen u Srbiji, doktorka Obradović kaže da smo za lepotu osmeha prvenstveno zaduženi i odgovorni mi sami. Pravilnom i redovnom higijenom i negom usta i zuba čuvamo njihovo zdravlje.

-Iznenadiće vas podatak da čak 11,1 odsto stanovnika Srbije nema nijedan svoj prirodni zub. Adekvatnom preventivom, redovnom i pravilnom oralnom higijenom verujemo da možete doživotno sačuvati zdrave zube i desni. Osmeh u Srbiji, ne mora biti ugrožen, samo je bitno da ovakvim edukacijama što više probudimo svest kod građana i objasnimo koliko je zapravo bitno voditi računa o oralnom zdravlju - rekla je profesorka doktorka Obradović.

Briga o oralnoj higijeni počinje i pre pojave prvih zubića. Za brigu o higijeni detetovih usta zaduženi su roditelji, koji svojim odnosom prema čišćenju zuba značajno utiču i na dete. Dr Nataša Martić savetuje da deci treba usaditi svakodnevnu obavezu pranja zuba, jer higijena se uči od malih nogu.

-Moram da naglasim da ako pravilna nega nije započeta u ranijim godinama, nikad nije kasno da se počne. Zdravi ste ukoliko su vam usta zdrava, a nekoliko osnovnih stvari će vam pomoći da održavate pravilnu oralnu higijenu. Temeljna nega, uz korišćenje meke četkice, paste za zube bez NLS-a (deterdzenta), bez triklosana, i bez mikroplastike, interdentalne četkice i pravilnih tehnika je dobar put ka zdravom i lepom osmehu. Svakako preventivni pregledi i poseta stomatologu preporučuju se na šest meseci i jako su bitan deo rutine - rekla je doktorka Martić.

Zdrav osmeh je uspeh, poručuje Švajcarska kompanija Curaprox, čiji se proizvodi razvijaju i dizajniraju u Švajcarskoj od 1972. godine, ovaj brend kontinuirano radi na edukaciji o poznavanju oralne higijene u Srbiji, unosi novine i ukazuje na važnost preventive.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA