≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdrava osoba sme da pojede ovoliko jaja dnevno: Ako se sa njima pretera, može doći do napada žuči

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najbolja je umerena konzumacija jaja, a evo šta to zapravo znači

  • 16
Miljan Ćeranić, Uskršnja jaja Foto: Nikola Anđić, Pixabay

Jaja su neizostavna na trpezi za Vaskrs,  a ako se sa njima pretera, može se isprovocirati napad žuči, i dospeti i do operacionog stola, što uopšte nije retkost za vreme praznika. Malo je, međutim, poznato, da je broj jaja koji zdrava odrasla osoba treba da pojede u jednom danu a da se smatra sigurnom; i te kako malo.  

Docent dr Miljan Ćeranić, načelnik Centra za minimalno invazivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže za Telegraf.rs da ne postoji, zapravo,  univerzalni odgovor na pitanje koliko jaja se sme pojesti, ali ističe da je najbolja umerena konzumacija jaja i objašnjava šta to znači.

- Ne postoji univerzalan odgovor jer bezbedan broj jaja koje možete konzumirati zavisi od nekoliko faktora kao što su vaše opšte zdravlje, nivo holesterola i individualne prehrambene potrebe. Međutim, uopšteno gledano, umerena konzumacija jaja a to znači do jedno jaje dnevno, smatra se sigurnom za zdrave, odrasle osobe - kaže doc dr Ćeranić.

On napominje da je uvek dobro konsultovati se sa zdravstvenim profesionalcem pre nego što se naprave značajne promene u ishrani.

- Holecistitis je upala žučne kese, koja ponekad može biti uzrokovana unosom dijete bogate jajima ili masnom hranom. Kako biste ublažili simptome holecistitisa, preporučuje se izbegavanje hrane koja je bogata masnoćama, uključujući jaja - ističe doc dr Ćeranić za Telegraf.rs.

Nakon konzumiranja masne hrane i jaja, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka. To postavlja sumnju na zapaljenje žučne kese. Takvi pacijenti, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu.

Potrebno je da im se urade ultrazvuk, kojim se nađu kamenčići, i krvna slika, biohemija, da bi se dijagnostikovao problem. Neko stanje će zahtevati najpre antibiotike, pa operaciju, a neko odmah intervenciju.

4 zdravstvena problema očekuju lekari u Srbiji tokom Vaskrsa

Doktorka beogradske Hitne pomoći Danijela Jevtić, kao što smo već objavili, navela je 4 zdravstvena stanja koja se očekuju nakon posta i u prazničnim danima, a koji mogu biti alarm za odlazak kod lekara.

- Ono na šta skrećemo pažnju, kao i uvek u prazničnim danima i nakon završetka postova jeste da očekujemo veliki broj hipertenzija, bolova u grudima, moguće moždane udare i izuzetno česte bolove u stomaku - rekla je dr Jevtić.

Pozvala je sve da budu umereni u hrani i piću i objasnila da bol u stomaku koji zahteva odlazak kod lekara je izuzetno jak, naglo se pojačava, i koji traje šest sati ili duže.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I3

    16. april 2023 | 10:03

    3 jaja idu u omlet... Osobe koje treniraju, jedu i do 8 jaja. Tako da ovo pada u vodu

  • Ja

    16. april 2023 | 13:20

    E moj dr, tolike godine fakulteta i nista nisi naučio. Dokazano je da loš holesterol ne dolazi iz ishrane i da jaja ne utiču na to, Tako da se mogu jesti koliko želite.

  • Mixx

    16. april 2023 | 12:01

    Meni su u bolnici rekli da mi dijabeticari smemo 2 jaja nedeljno da pojedemo.. ja pojedem 10 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA