Vreme čitanja: oko 3 min.

Bliznakinje dobile iste simptome raka u isto vreme, ali je samo jedna obolela

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sofi Voker (16) je dijagnostikovan rak u oktobru 2017. i ubrzo je počela sa hemioterapijom. Njena sestra bliznakinja Megan doživljava iste simptome iako nije bolesna

  • 0

Tinejdžerka iz Škotske doživela je prve simptoma raka kada je njenoj identičnoj bliznakinji dijagnostikovn kancer bubrega 2017. godine - iako sama uopšte nije bila bolesna.

Sofi Voker (16) dijagnostikovan je Vilmsov tumor 25. oktobra 2017. i ubrzo je započela četvoronedeljni kurs hemioterapije. Pet godina od tada, dva puta je otišla u remisiju - ali je i četiri puta ponovo obolela.

U međuvremenu, njena sestra bliznakinja Megan Voker počela je da doživljava mnoge iste simptome, iako uopšte nema rak. Nakon što su Sofiji dijagnostikovani stomačni grčevi, Megan je počela da doživljava slične simptome - uključujući bolove u stomaku i leđima, bledilo kao i gubitak težine.

- Kada je Sofi prvi put postavljena dijagnoza, Megan je imala sve simptome. Ljudi stalno komentarišu kako izgleda bolesno, pa čak i da je bleđa od svoje sestre. Svaki test koji postoji je urađen i apsolutno ništa ne pokazuje da nešto nije u redu sa njom. To je tako bizarno - izjavila je Rebeka Voker, mama devojčica, kako prenosi "Mirror".

Posle prvih 27 nedelja hemioterapije, Sofi je otišla u remisiju do januara 2020, kada je rutinski MRI pokazao "nešto zabrinjavajuće" na njenoj kičmi. Konsultant je obavestio Rebeku da je njena početna biopsija zasejala njenu kičmu - što znači da je igla ubačena u Sofijin početni tumor pomerila i proširila ćelije raka.

Nakon tronedeljnog kursa radioterapije, recidiva u decembru 2021. i remisije u decembru 2022., konsultanti su rekli Sofi pre samo tri meseca da je ponovo dobila recidiv.

- Jednog dana smo vodili Sofi na pregled i konsultant nam je rekao da nema ničeg. Ali sledećeg dana su nas ponovo pozvali. Sve što je konsultant mogla da kaže je da rezultati "nisu dobri" i počela je da plače. Sofi je videla izraz njenog lica i jednostavno se slomila, prvi put za šest godina - priseća se majka.

Sofijin tata, Džejmi Voker, izveo je ćerku iz sobe da je uteši dok je Rebeka ostala sa konsultantom koji ju je posavetovao da je "odvedu negde i naprave uspomene, dok je još dovoljno dobro". Ostaje da tim konsultanata, onkologa, pedijatrijskih hirurga i plastičnih hirurga pokuša da operiše tumor na kičmi.

Uprkos ovom tračku nade, Sofi se i dalje teško bori sa anksioznošću i depresijom - dok se Megan oseća "potpuno isto".

- Megan jednostavno ne može da se smiri ako Sofi nije tu. Imamo veliku porodicu i svi paze jedni na druge, ali Megan se veoma muči - rekla je Rebeka.

Sofi i Megan inače imaju osmoro braće i sestara - Džejmsa (20), Emili (19), Ruti (17), Danijela (13), Oliviju (11), Emu (devet), Nejtana (osam) i Evana (osam meseci).

- Dok stariji čuvaju mlađe u kući, Megan ostaje u bolnici pored Sofi, ponekad i do tri sata ujutru - dodala je Rebeka: - Neće da je ostavi dok joj ne kaže: "Umorna sam, želim da spavam".

Da stvar bude teža po sestre, tokom cele kovid situacije, Megan nije bilo dozvoljeno da vidi Sofi jer su Džejmi i Rebeka bili jedina njena dva imenovana posetioca. I nije mogla da se nosi sa tim. Čim su ograničenja ukinuta, Megan je jedva dočekala da vidi sestru.

Kada se Sofi u januaru ponovo pojavio rak, Megan se takođe dobrovoljno prijavila za MR skeniranje od glave do pete.

- Ništa se nije pojavilo, apsolutno joj ništa ne fali, a konsultanti mi govore da je to samo "blizanačka stvar", - što smatram potpuno bizarnim. Nikada nisam čula da se jednojajčani blizanci razbole u ​​isto vreme, a da jedan nije bolestan - ne prestaje da se iznenađuje majka devojčica.

(Telegraf.rs)

Video: Koja hrana može da vam pomogne u borbi sa sinusima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA