Vreme čitanja: oko 1 min.

Povezanost mentalnih poremećaja sa neuravnoteženim reproduktivnim sistemom: Medicina dolazi do novih saznanja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova, važna otkrića

  • 0

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu "JAMA Network Open" istraživači su izvršili metaanalizu kako bi procenili kopojavu reproduktivnih i psihijatrijskih poremećaja među ženama. Poremećaji povezani sa mentalnim blagostanjem žena i reproduktivnim sistemom obično koegzistiraju; međutim, tačan uzrok istovremenog postojanja - nije jasan. Štaviše, preklapanje može da počiva u genetskim razlozima.

U ovoj metaanalizi istraživači su utvrdili povezanost između ženskih reproduktivnih i psihijatrijskih funkcija. PubMed baza podataka je pretražena za recenzirane studije i one opservacijskog tipa, uključujući žene u reproduktivnom dobu starosti između 13 i 55 godina, objavljene od januara 1980. do decembra 2019.

Psihijatrijski poremećaji su uključivali psihotične poremećaje, afektivne poremećaje, sindrome ponašanja, anksioznost, neurorazvojne poremećaje i poremećaje ličnosti. Reproduktivni poremećaji su uključivali inflamatorne i neinflamatorne poremećaje ženskog reproduktivnog trakta i disfunkciju jajnika. Izvučeni podaci uključivali su autore, veličinu uzoraka, intervencije, ishode i nalaze uključenih studija. Tim je isključio poremećaje reproduktivnog i mentalnog zdravlja koji proističu iz događaja (kao što su operacije, traume i infekcije) da bi se izbegla verovatnoća zbunjivanja.

Pored toga, isključeni su poremećaji mentalnog zdravlja koji nastaju usled fizičke traume, upotrebe supstanci, seksualne disfunkcije, neplodnosti, porođaja i korišćenja neprirodnih metoda reprodukcije. Isto tako, iz analize su isključeni reproduktivni poremećaji koji nastaju zbog karakterističnih faktora okoline, kao što su polno prenosive infekcije, lekovi ili operacije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je bio povezan sa povećanom verovatnoćom depresije. Simptomatologija PCOS-a uključuje hormonsku neravnotežu, neplodnost, hirzutizam i upotrebu lekova, koji sami po sebi mogu pogoršati mentalno blagostanje; međutim, genetski faktori takođe mogu biti uključeni.

Pored toga, karlični bol hroničnog tipa (CPP) je bio povezan sa anksioznošću i depresijom. Prethodne studije su izvestile da sve vrste hroničnog bola mogu dovesti do simptoma depresije; međutim, jasna povezanost između CPP i depresije nije dobro okarakterisana.

Samo nekoliko studija je ispitalo rizike za druge vrste poremećaja reproduktivnog sistema među ženama koje imaju loše mentalno zdravlje - prenosi "News.medical".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA