Vreme čitanja: oko 2 min.

6 veoma dobrih razloga da dodate više peršuna u vašoj ishrani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Začinska biljka poznata po blagogorkastom ukusu koji dobro funkcioniše u nizu recepata, bilo da je spojen sa drugim sastojcima ili se koristi samo kao ukras

  • 0
peršun foto: pixabay.com

Poreklom iz regiona centralnog i istočnog Mediterana, peršun je cvetna biljka koja je naturalizovana u Evropi i široko se koristi kao sveža ili sušena biljka u jelima širom sveta.

Peršun je zelene boje i poznat po blagogorkastom ukusu koji dobro funkcioniše u nizu recepata, bilo da je spojen sa drugim sastojcima ili se koristi kao ukras.

Ova moćna začinska biljka takođe je stekla reputaciju kao jedna od najboljih biljaka za borbu protiv bolesti, zbog svoje visoke gustine hranljivih materija i sposobnosti da pomogne u sprečavanju hroničnih bolesti.

ruzmarin žalfija peršun začinsko bilje Foto: Pixabay

Glavni izvor kalcijuma

S obzirom na to da stručnjaci preporučuju da odrasla osoba konzumira 1.000 do 1.200 miligrama kalcijuma dnevno kako bi kosti bile jake, mišići sveži, a srce zdravo - zaboravite na zelje i brokoli, jer samo jedna šolja peršuna sadrži čak 83 miligrama kalcijuma. Dodatni vitalni minerali koji se nalaze u peršunu uključuju kalijum, magnezijum, folat i gvožđe, neophodan element kada je u pitanju proizvodnja krvi.

Sadrži vitamine A, C, K i još mnogo toga

Ista ta jedna šolja peršuna sadrži i oko 80 miligrama vitamina C (poznatog po tome što pomaže u jačanju imuniteta) zajedno sa vitaminima A (koji pospešuje zdrav vid i razvoj), kao i vitamin K.

Iskorištava moć antioksidanata

Upotrebom peršuna takođe možete da imate koristi od važnih antioksidanata koji se nalaze u njemu, kao što su lutein i zeaksantin. Oni mogu da pomognu u odbrani od slobodnih radikala i smanjenju bolesti povezanu sa očima.

Sok od limuna, celera i peršuna Foto: Pixabay

Podržava želudačni sistem

Peršun smanjuje upalu želuca tako što podržava ćelijski antioksidativni enzimski sistem. Još jedna izvanredna korist od redovnog konzumiranja peršuna je u tome što utiče na smanjenje stresa izazvanih povredama u vašem želudačnom sistemu. Peršun direktno deluje protiv reaktivnih vrsta kiseonika koje uzrokuju oštećenje želuca i gastrointestinalnog trakta, posebno kod osoba sa čirom na želucu i ulcerativnim bolestima kao što je kolitis.

Pomaže kod dijabetesa

U jednoj studiji, dijabetički pacovi koji su lečeni peršunom pokazali su značajno niže nivoe glukoze u krvi, alkalne fosfataze i alanin transaminaze, što sugeriše da peršun može imati značajne hepatoprotektivne efekte (zaštitno svojstvo oštećenja jetre).

Smanjuje rizik od raka

Peršun je, kao i srodne biljke kao što su celer i korijander, pokazao pozitivne veze sa smanjenom aktivnošću ćelija raka. Osim što dodaje ukus zelenim sokovima, italijanskim sosevima i mediteranskim salatama, flavonski apigenin koji se u izobilju nalazi u peršunu inhibira migraciju i invaziju ćelija raka i stimuliše zaštitni imuni odgovor. U kombinaciji ovog apigenina sa drugim lekovima protiv raka, peršun bi mogao da odigra ključnu ulogu u lečenju u bliskoj budućnosti, prenosi "Real Simple".

(Telegraf.rs)

Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA