Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako nastaje zelena boja mesa kod pilića? Evo i da li ga je bezbedno jesti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova promena na mesu nije uzrokovano nikakvim patogenima, već je to degenerativna bolest manjih prsnih mišića, koja se karakteriše atrofijom i nekrozom

  • 3
Pokvareno meso, piletina Foto: Shutterstock

Korisnica Twittera podelila je juče na ovoj društvenoj mreži fotografiju svežeg pileta koje je, kako tvrdi, njena ćerka kupila na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.

Već na prvi pogled izgled pileta izazvao je burne reakcije zbog zelene unutrašnjosti.

Zbog čega se javlja ova promena na pilećem mesu? I da li je ovakvu piletinu bezbedno pripremiti i jesti ili ne?

 

Bolest zelenih mišića poznata je i kao duboka pektoralna miopatija (DPM). Ovo stanje se najčešće nalazi kod pilića koja se tove ubrzano i preterano, i koja se uzgajaju da se dobije što više mesa.

U tovilištu, pilići su relativno neaktivni tokom perioda rasta. Shodno tome, grudni mišići nisu dovoljno pokretni da bi se povećala efikasnost njihovog snabdevanja cirkulacijom.

Pošto se ovi mišići kod živine ne mogu proširiti kao odgovor na fizičku aktivnost, kratak period iznenadnog i prekomernog pomeranja krila može ugroziti snabdevanje krvlju i dovesti do degeneracije i smrti ćelija u tkivu.

Zahvaćeni mišić ima karakterističnu otečenu crvenkasto-braon leziju koja kasnije postaje zelena, a zatim bledozelena, u zavisnosti od vremena indukcije snažne vežbe krila, piše "CFS".

Dakle, stanje nastaje kada mišićnim vlaknima nedostaje kiseonik i povezano je sa iznenadnim i prekomernim zamahom krila.

Nema dokaza da je bolest zelenih mišića uzrokovana patogenom, pa bi se tehnički meso smatralo bezbednim za konzumiranje. Međutim, možda neće biti estetski prijatno jesti zeleno meso.

Zelena promena boje mesa je slična modrici koja pokušava da zaleči. Ukoliko vam je problem da pojedete takav komad, savetuje se odstranjivanje zelenog dela, ali je u suštini bezbedno za konzumaciju.

(Telegraf.rs)

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kulin

    27. april 2023 | 13:45

    Kupila piletinu na ribljoj pijaci 🤔😬😬😂

  • Ezra

    27. april 2023 | 14:43

    Prirodna pojava nista strasno, kao i osiromaseni uranijum, zdravo i ukusno, nema opasnosti da ce te se razboleti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA