Vreme čitanja: oko 1 min.

Umro je na 28 minuta i gledao sebe "odozgo": Sada život vidi potpuno drugačije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zdibel se nada da bi njegova priča mogla inspirisati druge da dobiju sertifikat iz prve pomoći, jer bi mogla spasiti nečiji život na licu mesta, pre odlaska u bolnicu

  • 1

Australijski fitnes instruktor prisetio se trenutka kada je umro na 28 minuta nakon što je doživeo srčani udar tokom rekreativne košarkaške utakmice.

Fil Zdibel (57) dožio je "vantelesno" iskustvo i osećao je kao da je "gledao na sebe odozgo".

- Ja sam čovek čudo - rekao je on za "Geelong Advertiser".

Zdibel, koji je i instruktor tekvondoa, kolabirao je i doživeo srčani zastoj u novembru nakon što je pretrpeo aneurizme koronarne arterije. Dok je njegov sin Džošua pozvao bolničare, medicinska sestra koja nije bila na dužnosti u tom trenutku, ali se zadesila u teretani, krenula je u akciju da ga oživi reanimacijom.

Fil je ubrzo prebačen u bolnicu, gde je tri dana ležao bez svesti dok se oporavljao od svega što se desilo, kao i od operacije ugradnje stenta. Kada je Zdibel došao k sebi, rečeno mu je da je tehnički bio mrtav 28 minuta.

Zdibel je rekao da duguje svoj život košarci i navijačima, jer je bilo toliko ljudi u blizini da mu pomognu. Fil je otpušten posle nedelju dana boravka u bolnici. On tvrdi da to što je u formi, u kombinaciji sa pozitivnim stavom, pomoglo njegovom oporavku.

On kaže da je njegov bliski susret sa smrću promenio način na koji pristupa životu - i čak ga je naterao da razmisli o povlačenju iz borilačkih sportova.

- Sve male stvari o kojima brinemo nisu vredne brige. Ne dozvoli nikome da ti kaže da ne možeš ništa da uradiš.

Zdibel se nada da bi njegova priča mogla inspirisati druge da dobiju sertifikat iz prve pomoći, jer bi mogla spasiti nečiji život.

- Svako treba da zna prvu pomoć, a svi sportski objekti na radnim mestima i slično treba da imaju pri ruci defibrilatore - apelovao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA