Vreme čitanja: oko 2 min.

Bakterija koja izjeda meso je ostavila Emu bez noge: Nekada je bila trkačica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ema je objasnila da misli da je dobila nekrotizirajući fasciitis kada je bila u bolnici, navodeći da se to desilo zbog slabosti imunog sistema

  • 0

Ema Doerti (37) se razbolela u februaru 2021. od sepse, koja se kasnije pretvorila u nekrotizirajući fasciitis, ozbiljnu infekciju koja utiče na tkivo kože, uzrokujući njeno odumiranje.

Zbog bolesti, Britanki je morala da se amputira noga i bila je osuđena na invalidska kolica.

Takođe, uklonjena joj je tetiva sa levog zgloba i ostavljena je sa teškim oštećenjem nerva u ruci. Obimna presađivanja kože znače da je veći deo njenog stomaka prekriven kožom debljine samo 2 milimetra. Živi u stalnom strahu da bi i najmanja posekotina ili povreda mogle da dovedu u rizik njene unutrašnje organe.

- To je uticalo na 85 odsto mog tela. Infekcija se kretala kroz telo tako brzo da je jedini način da se zaustavi bio da se odseče zahvaćeno tkivo.

Ema je objasnila da misli da je dobila nekrotizirajući fasciitis kada je bila u bolnici, navodeći da se to desilo zbog slabosti imunog sistema, piše "Daily Mail".

Ona je čak bila i priključena na aparat za održavanje života, a lekari su joj dali manje od jedan odsto šansi da preživi.

Njena mama, Mari Kin, rekla je da je osećala pritisak da svoju ćerku skine sa mašine koja je održavala u životu, ali je odlučila da to ne učini. Lekari su joj rekli da se infekcija prikradala i da je pogodila njene glavne organe.

- Stavili su me pod toliki pritisak da je isključim sa aprata, ali nešto u meni je stalno govorilo da je ona još uvek tu, i nije bilo šanse da je pustim.

Za čudo, Ema je preživela. Međutim, uprkos tome što su lekari uspeli da joj spasu život, ona je priznala da put do toga nije bio baš lak.

Ema je otkrila da je trebalo da ide na rehabilitaciju kako bi joj pomogla da ponovo nauči osnove poput govora, odlaska u kupatilo i hranjenja.

Umesto toga, Nacionalna zdravstvena služba ju je smestila u starački dom i posmatrala kako mnogi u zajednici umiru od kovida-19. Trenutno živi sa svojom mamom, ali sada, skoro dve godine, dobija samo jednu 30-minutnu sesiju fizikalne terapije nedeljno, za koju misli da nije dovoljna.

Ema je objasnila da živi u stalnom strahu da bi dobijanje još jedne posekotine ili druge povrede moglo uticati na njeno stanje, posebno na presađivanje kože, što bi pogoršalo stvari.

Ali nešto što je drži je podizanje svesti o njenom stanju, što ona radi na "TikTok-u". Ona želi da se uveri da drugi znaju znake i simptome nekrotizirajućeg fasciitisa.

- To se može dogoditi apsolutno svakome. Pošto sam imala sepsu, moj imuni sistem je pao i imala sam infekciju u krvi, pa sam zbog toga postala podložna.

Trenutno prikuplja novac kako bi sebi priuštila nova invalidska kolica, kao i rampu za svoj automobil, elektronsku protetičku nogu, hidroterapiju i privatnog fizioterapeuta.

- Osećam se veoma razočarano. Ne mogu da se krećem zbog povreda i toliko je teško da moja mama, koja je nedavno imala operacije kolena, ne može ni da me smesti u auto.

Pokrenula je GoFundMe kako bi prikupila sredstava za ove troškove - njen cilj je trenutno 25.000 dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA