≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mladi sportista umro samo 24 sata od postavljanja dijagnoze: Bolela su ga leđa, mislio da je od treninga

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kod ovih karcinoma, bela krvna zrnca počinju da rastu van kontrole u ​​telu pre nego što se šire na krvne sudove i vitalne organe. Rak takođe može brzo da napreduje jer nasleđuje sposobnost belih krvnih zrnaca da se brzo množe, što je predviđeno da se koristi samo kada se bore protiv infekcija

  • 1

Porodica Limper je ove nedelje otkrila da je njihov sin tinejdžer umro od leukemije samo 24 sata nakon što mu je dijagnostikovana, što je navelo mnoge da se zapitaju da li rak može da ubije u tako kratkom periodu.

Kajl Limper (16) počeo je da pati od bolova u leđima ranije ovog meseca nakon što je igrao košarku, ali je za nekoliko dana bio toliko bolestan da više nije mogao da ustane.

Njegova porodica je rekla da nije bilo ranijih znakova upozorenja, ali kada je rak konačno dijagnostikovan, njegovi organi su već počeli da se gase i on je umro za nekoliko sati.

Dr Arif Kamal, glavni službenik za pacijente u Američkom udruženju za rak, rekao je da pacijenti mogu umreti od leukemije čak i u roku od 24 sata od dijagnoze, jer rak brzo raste i može se uhvatiti tek u kasnim fazama kada se proširi.

Još nije bilo jasno koju vrstu raka je Kajl imao, ali dva najčešća tipa kod mladih su akutna mijeloična leukemija (AML) i akutna limfoblastna leukemija (ALL).

Kod ovih karcinoma, bela krvna zrnca počinju da rastu van kontrole u ​​telu pre nego što se šire na krvne sudove i vitalne organe.

Rak takođe može brzo da napreduje jer nasleđuje sposobnost belih krvnih zrnaca da se brzo množe, što je predviđeno da se koristi samo kada se bore protiv infekcija.

Upitan o slučaju, dr Kamal je rekao za "Daily Mail" da je kasno otkrivanje raka verovatno posledica kombinacije simptoma koji su propušteni i brzine kojom je rak napredovao.

- Obično se pacijenti osećaju iscrpljeno, umorno, puno spavaju, možda nenamerno gube na težini. Ali moguće je da neko to propusti, posebno ako je sportista i zaokupljen nečim ili radi nešto što je naporno.

Nije bilo jasno koliko dugo je pacijent imao rak pre nego što se pojavio bol u leđima.

Dr Kamal je rekao da kod nekih vrsta leukemije, kao što je hronična leukemija, pacijenti mogu imati bolest mesecima ili čak godinama bez simptoma. Ali kod AML i ALL-a, simptomi se obično javljaju u roku od nekoliko nedelja pošto se početne ćelije raka brzo dele i šire po telu.

- Ono što sam video je da neko ode na pregled i sve bude dobro. Ali tokom sledeće nedelje, ne oseća se tako dobro i vraća se u bolnicu. Broj belih krvnih zrnaca im je ogroman. Mogu li se te promene desiti za nekoliko dana? Apsolutno.

- Rekao bih da iz sopstvenog iskustva ne bi bilo iznenađujuće za nekoga ko je, recimo pre nedelju ili dve, bio dobro, da se stvari brzo promene za nekoliko dana.

Normalan broj belih krvnih zrnaca je od 4.500 do 11.000 po mikrolitru krvi. Ali kada pacijenti imaju leukemiju, ovo može porasti čak i za nedelju dana na više od 200.000 belih krvnih zrnaca po mikrolitru.

Upitan o tome kako je pacijent umro tako brzo nakon dijagnoze, on je rekao da je to možda bilo zbog kasne dijagnoze i bilo kakvog lečenja koje je primio. Kasna dijagnoza bi značila da već postoji veliki broj kancerogenih belih krvnih zrnaca u njegovom sistemu, rekao je, koje su verovatno sprečavale njegove vitalne organe - kao što su srce, jetra, bubrezi i pluća - da pravilno rade.

Kajl nije mogao da ustane iz kreveta nakon povrede

Kajl Limper je umro 13. aprila ove godine nakon što su mu organi otkazali, otkrila je njegova porodica. Mladić je ranije bio u formi i zdrav i bio je strastveni sportista koji se takmičio u američkom fudbalu, rvanju i atletici. Nadao se da će postati CSI ili FBI agent.

Ali nakon što je odigrao košarkašku utakmicu pre nekoliko dana, izašao je sa terena rekavši da ga bole leđa. Roditelji su ga odveli u Urgentnu negu u bolnici Džeferson u Pensilvaniji, ali pošto lekari nisu mogli da otkriju ništa loše, rekli su porodici da se vrati za nekoliko dana ako bol potraje.

- Rekli su mi za par dana, ako mu ne bude bolje, da ga vratim. Pa, za par dana nije mogao ni da ustane. Nije mogao ni da ustane iz kreveta i morao sam da mu pomognem da ustane i da ga podignem, a onda je pao nazad na krevet - kaže otac.

Zatim su ga odveli u bolnicu Sent Kristofer u blizini njihove kuće u Kensingtonu, kvartu u glavnom gradu države Filadelfija, gde su mu lekari dijagnostikovali leukemiju i rekli da mu se organi gase.

Preminuo je u bolnici u roku od 24 sata od dijagnoze, saopštila je porodica.

Njegova porodica je napisala na stranici GoFundMe: "Bio je potpuno zdrav i srećan mladić bez znakova bolesti. Smrt je došla i odnela ga istog dana. Bio je okružen ljudima koji su ga podržavali i voleli".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    29. april 2023 | 11:19

    Tako je moj poznanik pre tridesetak godina umro od leukemije sa 20. Bio zdrav i sportski tip. Samo se srušio na ulici, prevezli ga za Beograd brzo i živeo je još 5 dana, uglavnom na aparatima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA