Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako nastaje ćelavost kod muškaraca i da li je genetika jedini krivac?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kolika je uloga genetike kod androgene alopecije?

  • 3
muška ćelavost, gubitak kose, androgena alopecija Foto: Shutterstock

Progresivan gubitak kose je izuzetno čest. Širom sveta, čak 85 odsto muškaraca i 40 odsto žena ima ovaj problem.

Najčešći tip gubitka kose kod muškaraca je androgena alopecija, kada se kosa najčešće proređuje na vrhu glave i sa strane.

Kako za Telegraf.rs kaže doktor Shadi Abunaseer, genetika ima veliku ulogu u tome da li ćete imati problem sa proređenom kosom ili ćelavošću.

- Gubitak kose uključuje progresivno simetrično stanjivanje kose, najizraženije na prednjoj, gornjoj i bočnoj strani vlasišta – objašnjava dr Abunaseer.

- Proređivanje linije kose u ovim zonama javlja se kod oba pola. Međutim, izražena recesija kose u ovoj zoni prvenstveno se primećuje kod muškaraca.

Najčešći oblik gubitka kose širom sveta je androgena alopecija koja je, veruje se, nasledno stanje.

- Iako postoji genetska predispozicija za ovaj oblik gubitka kose, muški polni hormon dihidrotestosteron (DHT) ima značajnu ulogu. Uz pomoć određenih enzima, stvara se iz testosterona, hormona zaslužnog za rast kose, i to kod muškaraca u testisima i prostati, a kod žena u jajnicima. DHT pokreće receptore da započnu minijaturizaciju folikula, a osetljivost tih receptora je genetska osobina. Kod androgene alopecije minijaturizacija folikula dlake dovodi do kraće faze rasta i na kraju do mekših, svetlijih dlačica koje nestaju – navodi dr Abunaseer.

Prema njegovim rečima, DHT je prisutan i kod muškaraca i kod žena, ali je nivo DHT prirodno viši kod muškaraca, usled čega su češće pogođeni gubitkom kose od žena.

- Androgena alopecija je spor proces i može trajati godinama. Ali, ukoliko se pacijent javi na vreme, ponekad je moguće obustaviti proces opadanja kose. U drugim slučajevima, neophodna je transplantacija – zaključuje dr Abunaseer.

(Telegraf.rs)

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    1. maj 2023 | 18:16

    Isto je sa kosom ili bez nje cak mislim da zene vise vole celavce

  • Zare

    1. maj 2023 | 15:56

    Da li kod androgene opadaju cele dlake sa korenom? Imam 43, i u poslednje vreme posle pranja otpadne mi puno dlaka sa glave.

  • Ja sam celav i to mi ok.

    1. maj 2023 | 18:18

    Ne zalim se. Imo kosu nekad davno. Sad ostale samo slike. U kakvoj sam zabokrecini rodjen, dobro da jos i postojim. O srbijo mila mati, za pip me uvati. Tamnico evrope, jamo bez dna, cele kulo na pusto polje, na pip te nosim svome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA