Vreme čitanja: oko 2 min.

Pacijenti u komi mogu da se osveste neposredno pre smrti: Fenomen unutrašnjeg buđenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Potencijalni neuropotpisi svesti primećeni su kod pacijenata koji ne reaguju u trenutku smrti, kažu naučnici

  • 0
Mozak Foto: Freepik.com

Neki se sećaju jarkog svetla na kraju tunela, osećajući prisustvo voljenih ili “vide sebe” kako lebde iznad sopstvenog tela nakon iskustva bliske smrti.

Sada, naučnici kažu da su detektovali moždanu aktivnost „sličnu svesnosti“ kod umirućih pacijenata u nalazima koji daju novi uvid u proces smrti, piše "Guardian".

- Koliko živo iskustvo može da nastane iz disfunkcionalnog mozga tokom procesa umiranja je neuronaučni paradoks - kaže Džimo Bordžigin sa Univerziteta u Mičigenu, koji je vodio studiju i dodaje:

- Videli smo potencijalne neuropotpise svesti.

Studija je koristila podatke četiri pacijenta koja su preminula u bolnici dok je njihova moždana aktivnost praćena pomoću EEG snimaka, jer su prethodno pretrpeli sumnjive napade.

Sva četiri pacijenta bila su u komi i nisu reagovala, pa se i smatralo da im nije potrebna medicinska pomoć. Uz dozvolu njihovih porodica, mehanička podrška za život im je ukinuta i oni su nakon toga doživeli zastoj srca i umrli.

Naučnici su retrospektivno analizirali podatke o moždanoj aktivnosti u trenucima nakon što je mehanička podrška povučena do smrti pacijenata. Posle uklanjanja respiratora, dva pacijenta su pokazala povećanje srčane frekvencije zajedno sa naletom aktivnosti gama-talasa, što se smatra najbržom aktivnošću mozga i povezano je sa svešću.

paranormalno, svetlost, zivot posle smrti, vaskrsenje, klinička smrt, duhovi, Foto: Shutterstock

Ovo bi moglo da odgovara tome da su pacijenti „unutrašnje probuđeni“, sugerisao je Bordžigin.

Aktivnost je otkrivena u takozvanoj vrućoj zoni, oblasti u zadnjem delu mozga koja je povezana sa svesnom moždanom aktivnošću. Ova oblast povezana je sa sanjanjem, vizuelnim halucinacijama kod epilepsije i izmenjenim stanjima svesti u drugim studijama mozga.

Druga dva pacijenta nisu pokazala isto povećanje broja otkucaja srca ili moždane aktivnosti, prema studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academi of Sciences.

Naučnici su rekli da je nemoguće tačno znati čemu bi moždana aktivnost mogla da odgovara kao subjektivno iskustvo.

- To može da bude aktiviranje unutrašnje skrivene svesti, izvlačenje sećanja na prošlost, može da bude i mehanizam za preživljavanje mozga, ne znamo - rekao je Bordžigin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA