Vreme čitanja: oko 2 min.

Nutricionista objašnjava šta stoji iza pravila "prvo slano, pa slatko" i koliko soli treba unositi dnevno

Vreme čitanja: oko 2 min.

So je izuzetno važna, ali za sve postoji prava mera

  • 0
so, slanik, sol, slano Foto: Shutterstock

Ponekad ume da bude zahtevno obratiti pažnju na sva pravila zdravog života, pogotovo nutritivna i zato je sasvim u redu popustiti ponekad u održavanju isključivo zdravog načina ishrane.

Međutim, kada smo šefovi kuhinje, treba se potruditi da nešto pripremimo na način koji neće naš organizam dovoditi u opasnost. Zato je potrebno znati za mere namirnica koje naš organizam traži, kao što je so.

Koliko soli treba uneti dnevno u organizam, razlikuje se u zavisnosti od starosti, ali i zdravstvenih stanja, što detaljnije opisuje naša sagovornica Branka Mirković, nutricionista.

- Kada govorimo o obinoj, kuhinjskoj soli, ona drugačije utiče na organizam odraslih, dece i, naravno, bolesnih.

Što se tiče odraslih osoba, dovoljno je uneti pet grama kuhinjske soli na dan. Deca, čiji je organizam još uvek u fazi razvitka, treba takođe da  unose so, ali u znatno manjim količinima. Dakle, posoljena hrana je važna, ali u vrlo umerenim količinama. Međutim, isto to važi i za osobe koje su već u starijem dobu. Dolazimo do ljudi sa zdravstvenim problemima, za koje je so takođe važna; ona svim organizmima, pa i njima, stvara dobar balans - navodi Branka.

Kako naša sagovornica objašnjava, postoje dve vrste soli koje se drugačije prikazuju u ishrani. Natrijum je takozvana "vidiljiva so", nju mi dodajemo po potrebi i oseti se u hani, za razliku od nitrita ili takozvane "nevidljive soli", koja je dodata u hranu zbog njenog sastava i pri jelu uopšte ne asociraju na so koju mi poznajemo.

Pravilo "prvo slano, pa slatko"

Većini je ovo pravilo poznato još iz detinjstva, ali šta je to što toliko stavlja slanu hranu ispred slatke?

- Takav redosled je veoma bitan kod mladih organizama, koji se još uvek razvijaju. Šećer je zadužen da nam pruži energiju koja je potrebna, ali se ne stavlja nikako ispred slanog obroka, kako se ne bi presekla glad - objašnjava nutricionista.

šećer, so, slatko, slano, šećer i so Foto: Shutterstock

Sigurno ste primetili da vam se nekada nakon obroka prispava, a na takvu pojavu često može brzo uticati neki slatkiš nakon jela. Kako nutricionista objašnjava, šećer možemo dobiti  i iz voća, ali to ne treba da nam predstavlja obrok.

- Veoma je bitno, što se soli tiče, da se osvrnemo na temperaturu. Kada je toplo, najviše leti, tada se više znojimo i naš organizam gubi dosta soli. To se takođe odnosi na ljude koji treniraju i koji su dosta fizički aktivni u toku dana. Zato je vrlo važno da se obrati pažnja na ove mere, kada se telo znoji- naglašava Branka Mirković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA