Vreme čitanja: oko 2 min.

Mirisi i ukusi koje organizam voli: Zdravstvene prednosti omiljenih začina

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
ruzmarin žalfija peršun začinsko bilje Foto: Pixabay

Začini su tu da nam ulepšaju svako jelo, nahrane čulo mirisa, ali i da nam poboljšaju zdravlje.

Kako organizam reaguje na neke od omiljenih začinskih biljaka?

Ruzmarin

Ruzmarin je biljka prijatnog mirisa koja je osnovna namirnica u kuhinjama širom sveta, ali je ujedno i moćan izvor rozmarinske kiseline, vrste fenolnog jedinjenja koje ima antioksidativno, antiinflamatorno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo.

Pritom, smatra se da pomaže u ublažavanju bolova. Neki dokazi sugerišu da pijuckanje čaja od ruzmarina može da koristi i onima koji imaju anksioznost i depresiju.

Prema drugoj studiji, ispijanje 100 mililitara čaja pripremljenog sa pet grama sušenog ruzmarina jednom dnevno tokom deset dana značajno povećava koncentraciju neurotrofnog faktora iz mozga, proteina koji je neophodan za funkciju mozga, a čiji nizak procenat povećava osetljivost osobe na stres i depresiju.

Kurkuma

Kurkuma i njen primarni aktivni sastojak zvani kurkumin povezani su sa nizom zdravstvenih prednosti. Istraživanja pokazuju da ovaj začin ima moćna antiinflamatorna, antioksidativna i antikancerogena svojstva i da ishrana i suplementi kurkume mogu biti efikasni za lečenje medicinskih stanja kao što su osteoartritis, ulcerozni kolitis i dijabetes tipa 2.

Pokazalo se i da konzumiranje jela sa kurkumom, poput karija, pomaže u poboljšanju kognitivnih funkcija i štiti od kognitivnog pada kod starijih osoba.

Muškatni oraščić

Sa svojim toplim, blago orašastim ukusom, muškatni oraščić je popularan dodatak slatkim pićima i desertima. Bogat je antioksidantima kao što su terpeni i fenolna jedinjenja, kao i miristicinom, supstancom koja ima antiinflamatorna, antikancerogena i antimikrobna svojstva, prenosi "Health.com".

U davna vremena, širom Azije, koristio se kao prirodni lek za anksioznost, grčeve u stomaku, dijareju i mučninu.

Žalfija

Žalfija Foto: Shutterstock

Žalfija ima u sebi aktivna jedinjenja kao što su rozmarinska kiselina, kamfor, luteolin, apigenin i kvercetin, što joj daje moćna terapeutska svojstva. Studije pokazuju da ima moćne efekte kod poboljšanja kognitivnih sposobnosti, kao i raspoloženja, budnosti, pažnje i pamćenja, čak i kod starijih osoba sa Alchajmerom.

Studije pokazuju i da žalfija deluje kao prirodni inhibitor acetilholinesteraze, enzima koji razgrađuje neurotransmiter koji se zove acetilholin, koji igra važnu ulogu u kognitivnoj funkciji, a čije povećanje utiče na poboljšanje pamćenja, pažnje i još mnogo toga. Možete je koristiti kao čaj ili dodatak supama, žitaricama i pečenom povrću.

Peršun

Peršun je aromatična mediteranska biljka koja je bogata antioksidantima kao što su vitamin C, karotenoidi i flavanoidi luteolin i apigenin, od kojih svi imaju moćne ćelijske zaštitne i antiinflamatorne efekte u telu.

Konzumiranje peršuna može da pomogne u sprečavanju oštećenja ćelija, što može da dovede povećanja rizika od mnogih bolesti kao što su kognitivni pad ili srčana oboljenja. Možete da ga koristite u gotovo svim jelima.

(Telegraf.rs)

Video: Održana dm ženska trka pod sloganom "Ja to mogu": Pobedu je odnela članica atletske reprezentacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA