Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mislila sam da sam istegla mišić na treningu, a ispostavilo se da imam rak u 4. stadijumu"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mlada fitnes instruktorka nije pridavala značaj tome što oseća vrtoglavicu i neobjašnjiv umor; tek kad joj se na vratu pojavila bolna kvržica otišla je kod lekara koji je, na sreću, hitno reagovao

  • 0
Lily Venus Printskrin: Instagram/Lily Venus

Instruktorka fitnesa Lili Venus (26) posetila je svog lekara opšte prakse u novembru 2021. Tad je imala 24 godine i zbog bolne kvržice u blizini ključne kosti shvatila je da ne može da drži trening preko Zoom platforme.

Dve nedelje kasnije, dijagnostikovan joj je Hodžkin limfom u četvrtoj fazi. Takođe, saopšteno joj je da ima tumore na obe strane vrata, kao i na plućima, piše "DailyMail".

Devojka je imala 12 napornih ciklusa hemioterapije u Univerzitetskoj bolnici Sautempton i rečeno joj je da bi mogla da izgubi mogućnost da rađa.

Na sreću, ona je već godinu dana u remisiji, vratila se na časove fitnesa i moći će da dobije potomstvo.

Sve je počelo sa vrtoglavicama i umorom

U septembru 2021. godine, dok je šest puta nedeljno držala časove fitnesa, Lili je počela da oseća vrtoglavicu. Takođe je, kako kaže, bila neverovatno umorna, toliko da je bila prinuđena da odrema barem jednom dnevno.

Lili je sa dečkom Rajanom Linčom (36) otišla u Petersfild na kratku pauzu u novembru 2021. pre nego što su krenuli u Jork da preuzmu novog kućnog ljubimca.

- Tokom vožnje imala sam neprijatan osećaj u vratu, kao da sam zauzela neprirodan položaj tokom spavanja i da sam istegla mišić - priča Lili.

Ovi simptomi potrajali su i naredne sedmice, ali je Lili pretpostavila da su oni posledica iscrpljenosti.

- Krajem te nedelje pojavila mi se kvržica tik iznad ključne kosti. Nelagodnost me je sprečavala da radim vežbe za gornji deo tela na treninzima, pa sam zakazala pregled kod lekara - priseća se ova mlada žena.

Lekar ju je uputio na hitnu intervenciju. Ipak, Lili je u tom trenutku smatrala da je njegova reakcija bila nepotrebna, ali je već 18. novembra 2021. dobila poražavajuću vest da ima Hodžkinov limfom.

Lili je započela prvi ciklus hemioterapije u decembru 2021. Lekari su joj saopštili da njen rak dobro reaguje na hemioterapiju i da bi mogla da primi nižu dozu tokom poslednjih osam ciklusa. Lečenje je završila 20. maja 2022. i sada je u remisiji.

"Možda nećete moći da rodite decu"

Pre nego što je počelo lečenje, lekari su je obavestili da postoji izvesni rizik da bi mogla da izgubi plodnost i ponudili su joj odlazak na vantelesnu oplodnju, o čemu je razgovarala sa svojim partnerom.

- Rekao mi je da bez mene nema ni bebe i da je važno da ozdravim što je pre moguće. Bila sam mu veoma zahvalna na tome, jer je moj rak već bio u četvrtoj fazi, a Hodžkin limfom brzo napreduje. Ko zna gde šta bi bilo sa mnom da nisam odmah krenula na hemioterapiju - iskrena je Lili.

Iako terapija protiv raka nije uticala na njenu plodnost, danas se bori protiv brojnih alergija. Svesna je, kaže, da će njeno srce i drugi organi zauvek biti slabiji nego što su nekada bili, ali je isto tako zahvalna lekarima koji su dijagnostikovali bolest na vreme.

- Oduvek sam maštala da budem majka, a otkako sam saznala da ću možda izgubiti priliku da rađam počela sam još više da čeznem za potomstvom. Tokom lečenja morala sam da prihvatim sebe bez kose, morala sam da prihvatim nemogućnost da se pojavim pred ljudima kao pre… Ali, tako sam zahvalna što sam živa i što imam nov pogled na svet - kaže Lili.

Šta je Hodžkinov limfom?

Hodžkinov limfom je vrsta raka koja počinje u belim krvnim zrncima. Nazvana je po Tomasu Hodžkinu, engleskom lekaru koji je prvi identifikovao bolest 1832. godine.

Uglavnom se javlja između 20. i 24. godine i 75. i 79. godine.

Upala limfnih čvorova, vrat, bolest Foto: Shutterstock

Stope preživljavanja su mnogo povoljnije od većine drugih karcinoma. Tako, ako je otkriven u prvoj ili drugoj fazi stopa petogodišnjeg preživljavanja je 90 odsto, u trećoj 80 odsto, a u četvrtoj 65 odsto.

Simptomi uključuju:

  • bezbolan otok u pazuhu, vratu i preponama
  • jako noćno znojenje
  • ekstremni gubitak težine
  • svrab
  • kratak dah
  • kašalj

Faktori rizika su oslabljen imunitet, porodična istorija, konzumiranje cigareta, kao i višak kilograma.

Non-Hodžkinov limfom se može pojaviti bilo gde u telu, ali se obično prvo primeti u limfnim čvorovima oko vrata. Češći je kod muškaraca nego kod žena, a obično se dijagnostikuje ili u ranim 20-im godinama ili nakon 55. godine.

Opšta stopa preživljavanja za pet godina je 70 odsto, a šansa da se živi 10 godina je približno 60 procenata.

Simptomi uključuju bezbolne otoke na vratu, pazuhu ili preponama, jako noćno znojenje, neobjašnjivi gubitak težine i pojavu svraba.

Faktori rizika su slab imuni sistem, celijakija, porodična istorija bolesti, kao i druge vrste raka koje je pacijent imao tokom života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA