Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta se dešava sa vašim telom kad jedete salatu svaki dan: Mršavljenje nije jedini benefit

Vreme čitanja: oko 3 min.

Porcija salate pre glavnog jela može pozitivno da utiče na rad digestivnog trakta, ali i da obuzda apetit

  • 0
hrana, jelo, salata, žvakanje Foto: Shutterstock

Kad je reč o zdravim namirnicama, salata ima reputaciju superzvezde, bilo da je u pitanju mršavljenje ili očuvanje zdravlja. Ali, da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim telom ako jedete salatu svaki dan?

Dijetetičar-nutricionista Gina Ketlej za "Eatthis.com" dala je odgovor na ovo pitanje.

1. Unećete mnogo vitamina

Kroz salatu unosimo u organizam obilje vitamina i minerala. Takođe, istraživanje je pokazalo da ulje u prelivu za salatu pomaže telu da efikasnije apsorbuje mikronutrijente rastvorljive u mastima. Ovi hranljivi sastojci uključuju alfa i beta karoten, likopen, lutein, kao i vitamine E, K i A.

Ketlej savetuje da napravite salatu koja sadrži niz vitamina za jačanje imuniteta. Primera radi, spanać, kelj i losos sadrže vitamin C, a orašasti plodovi poput badema i semenki suncokreta sadrže vitamin E, a oba vitamina su odlična za imuni sistem.

2. Verovatno ćete smršati

Jedan od razloga zbog kojih se smatra da je salata zdrav izbor kad želite da smršate je taj što sadrži puno vlakana za koja se smatra da su dobar saveznik u gubitku viška kilograma. Prema studiji objavljenoj u časopisu "The Journal of Nutrition", ishrana bogata vlaknima pomogla je odraslima da izgube višak kilograma.

Prednosti vlakana u procesu mršavljenja su višestruke. Mogu da utiču na osećaj sitosti mnogo duže nego hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima ili dodatnim šećerom.

Takođe, salata povoljno utiče na mikrobiom creva, što se takođe dovodi u vezu sa gubitkom težine.

Studija iz 2004. godine pokazala je sledeće: kad su ljudi jeli malu porciju salate pre glavnog jela, unosili su sedam odsto manje kalorija, a kad su pre obroka jeli veliku porciju salate unosili su 12 odsto manje kalorija.

Zdrava hrana, zdrava ishrana, dijeta, salata, devojka, maslinovo ulje Foto:Shutterstock

Dakle, ako započnete obrok salatom, jer tako možete da izbegnete veći unos drugih namirnica bogatih kalorijama.

3. Održava mladost mozga

Cilj da jedete salatu svaki dan je odličan način da zadržite mozak u odličnoj formi. Studija iz 2018. pokazala je da konzumiranje porcije salate dnevno usporava kognitivni pad.

Takođe, istraživači su otkrili da su oni koji su jeli zeleno lisnato povrće imali funkciju pamćenja kao daleko mlađi ljudi.

Dakle, uzmite malo kelja, spanaća ili zelja i napravite svoju idealnu salatu za bolje zdravlje mozga.

Spanać Foto: Pixabay

4. Možda ćete osetiti žgaravicu

Budite pažljivi prilikom pravljenja dresinga - ne samo zbog kalorija koje možete da unesete, već pre svega što kiselina iz sirćeta može da izazove simptome povezane sa žgaravicom.

- Što više salate jedete, veće su šanse da ćete koristiti više preliva, a previše dresinga može da izazove žgaravicu - objašnjava Kitli.

Takođe, važno je napomenuti da su paradajz i sir, uobičajeni sastojci u gotovo svim salatama, veoma kiseli i mogu da podstaknu žgaravicu. Ukoliko ste skloni ovom zdravstvenom stanju, isprobajte preliv za salatu koji sadrži manje sirćeta.

5. Možda ćete biti naduti

Borite se sa nadimanjem i drugim problemima posle obroka? Možda je vreme da razmislite o veličini porcija.

- Ako volite salatu sa keljom, unosite veću količini nerastvorljivih vlakana u debelo crevo, što može da inicira zatvor i dovede do nadimanja - kaže Kitli.

Rešenje je jednostavno: napravite manju porciju salate dok se vaše telo ne prilagodi.

autofagija salata zdrava ishrana Foto: Shutterstock

- Možete da trenirate creva baš kao što trenirate mipiće - skaže Kitli.

6. Češće ćete ići u toalet

Nerastvorljiva vlakna privlače vodu dok se kreću kroz digestivni trakt, što podstiče češće pražnjenje creva. Kad svom telu date vremena da se prilagodi količini vlakana koju unosite kroz salatu, sprečićete zatvor.

- Ali, budite oprezni, jer postoji tačka prekokreta na 70 grama vlakana dnevno. Tad može da dođe do crevne blokade; više ne znači uvek i bolje - upozorava nutricionista.

stomak, bol, gasovi, nadutost Foto: Depositphotos

7. Možda ćete živeti duže

Iako ne postoji jedno voće ili jedno povrće koje će obezbediti sve hranljive materije koje su potrebne našem telu, njihova kombinacija može da spreči niz bolesti. Meta-analiza iz 2016. godine utvrdila je da je konzumiranje više zelenog lisnatog povrća povezano sa značajno manjim rizikom od srčanih bolesti.

Takođe, studija iz 2017. godine sugerisala je da svakodnevno konzumiranje povrća može da spreči preranu smrt, kao i rizik od srčanih bolesti, raka, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

(Telegraf.rs)

Video: Ako želite zdraviju i jaču kosu, ova hrana će vas preporoditi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA