Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravila je selfi i videla da ima tačku na licu: Ubrzo je dobila jezivu dijagnozu opasnog kancera

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Za tako malu kvržicu, morali su da uklone baš mnogo kože okolo, pa mi je na čelu ostao ožiljak u obliku potkovice", navela je Ana Mekartni

  • 0
Solarijum Foto: Shutterstock

Ana Mekartni iz Liverpula je imala samo 15 godina kada je razvila opasnu zavisnost od solarijuma. Išla je u lokalni solarijum da se sunča pod UV zracima skoro toliko često koliko je puta i doručkovala. Potom, u 41. godini, stigle su i posledice te njene sedmogodišnje ljubavi prema tamnijoj koži, skoro dve decenije pošto je prestala da ide u solarijume, prenosi Mirror.

U maju 2021. godine, Ana je u telefonu gledala svoj selfi kada je primetila neobičnu tačkicu na svom čelu, koja se pojavila preko noći. U ranim dvadesetim imala je bubuljice po licu, pa je znala da se ne radi o tome, pa je rešila da povede računa. Svako jutro se slikala i brzo shvatila da mala tačka na čelu brzo raste.

Zabrinuta, obratila se plastičnom hirurgu i specijalisti za kancere koji je odmah zakazao biopsiju. Naredne nedelje, doktor je Ani rekao da je "izbočina kancerozna" i da ima rak kože poznat kao skvamozni karcinom.

- Bila sam u šoku, jer je, posle biopsije, moja koža lepo i brzo zacelila, pa sam pretpostavila da će sve biti u redu. Bilo je zastrašujuće čuti tu reč, kancer, ali sam znala da sam u sigurnim rukama. Na sreću, kancer je bio u početnoj fazi i bio je izlečiv.

U junu 2021, godine Ana je imala tridesetominutnu operaciju uklanjanja kancera. Posle operacije bila je preplašena.

- Za tako malu kvržicu, morali su da uklone baš mnogo kože okolo, pa mi je na čelu ostao ožiljak u obliku potkovice - navela je ona.

- Bila sam ljuta na sebe zbog štete koju sam nanela svojoj koži zbog pocrnele kože. Ovaj ožiljak će zauvek biti tu, a lako je mogao da bude preveniran. Koža mi je u tom periodu bila jako zategnuta, pa sam imala i užasne glavobolje.

Posle pet nedelja, lekari su rekli da kancera više nema.

- Reč je o vrlo agresivnoj formi kancera kože. Imala sam mnogo sreće što je primećen na vreme. Vest da ga više nema bila je pravo olakšanje - kaže ona i dodaje da se sada nada da će upozoriti ostale o negativnim efektima izlaganja UV zracima.

- U poslednjih 15 godina sam vrlo obazriva i ne mogu da verujem koliko sam bila mlada i naivna, bila sam idiot. Sada zhaštitni faktor mažem na kožu svakog dana, čak i kada je oblačno.

Ana vodi kozmetičku kliniku i čak je i za svoje zaposlene organizovala obuku o raku kože.

U solarijume je išla od svoje 15 godine pa sigurno do 22, ali je zbog toga, kaže, platila cenu.

- I dalje volim sunce, ali sada štitim kožu zaštitnim faktorom i nosim šešir. Šteta koju sam nanela svojoj koži nije vredna tog tena.

Ana veruje da solarijumi treba da budu zabranjeni jer im nije mesto u svetu lepote i nanose više štete nego što ima koristi od njih.

(Telegraf.rs)

Video: Joland je izlečila sina od kancera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA