Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari su odbacili dijagnozu raka debelog creva, ali ona je slutila na to: Dizanjem svesti spasila život bratu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dok je čekala svoje rezultate, Rene kaže da je primetila da joj se zvuk u stomaku zadržava svakih 15 do 30 minuta. Nakon što je odsustvovala sa posla, Rene je odvedena u bolničku hitnu pomoć u nadi da će pronaći odgovore

  • 0

Sa 25 godina, Rene Gosni je živela naizgled normalnim životom, kada je odjednom počela da doživljava intenzivne bolove u stomaku i povraćanje.

Tada je počela da posećuje svog lekara opšte prakse jednom nedeljno jer su se njeni simptomi postepeno pogoršavali, ali joj je pri svakom pregledu prepisivano samo nešto za ublažavanje bolova. Znala je da nešto nije u redu kada se jednog jutra probudila sa takvim strašnim bolom da je mislila da će joj stomak eksplodirati.

Samo četiri nedelje nakon što su se njeni simptomi prvi put pojavili, postavljena joj je razorna dijagnoza raka debelog creva.

- Najveći izazov za mene je bilo nepoznato - kaže Rene, koja sada ima 29 godina, za "7Life".

- Rečeno mi je da moram da izvadim tumor pre nego što izazove veću štetu.

Pre nego što joj je postavljena dijagnoza, Rene kaže da je bila kao svaka druga osoba u dvadesetim godinama. Ali u martu 2019. počela je da pati od neobjašnjivih simptoma.

- Oko tri do četiri nedelje pre dijagnoze, osećala sam povraćanje koje se svake nedelje povećavalo. Boleo me je stomak i do treće nedelje ste mogli da čujete kako radi ako stojite pored mene. Čuo bi se glasan zvuk, a onda bi me pogodio oštar bol koji bi trajao oko 30 sekundi do jednog minuta. Brzo sam počela da gubim težinu jer nisam jela.

Rene kaže da su njeni bolovi u stomaku bili toliko jaki da je morala se bori da obavlja čak i jednostavne zadatke.

- Nisam bila u stanju da uradim ništa u tim trenucima osim da ostavim ono što sam radila i da se smirim dok ne prođe.

Dobila je lekove za ublažavanje bolova koji su radili prvih nekoliko dana, ali su svaki put postajali manje efikasni.

- Lekar opšte prakse je pitao da li imam neke simptome kao što je krv u stolici, što nisam. Potom je pitao da li je moja porodica imala istoriju raka creva, a koliko znam da nije. Takođe je brzo zaključio da sam premlada za rak creva.

Do treće posete upućena je gastroenterologu na kolonoskopiju kako bi lekari mogli dalje da istraže. Tokom konsultacija, zakazan joj je za ultrazvuk.

Dok je čekala svoje rezultate, Rene kaže da je primetila da joj se zvuk u stomaku zadržava svakih 15 do 30 minuta. Nakon što je odsustvovala sa posla, Rene je odvedena u bolničku hitnu pomoć u nadi da će pronaći odgovore. Nakon što je dobila rendgenski snimak, rečeno joj je da je tumor pronađen u njenom debelom crevu.

- Na neki čudan način, laknulo mi je - priseća se Rene trenutka kada joj je postavljena dijagnoza.

Jedan od najtežih delova njene dijagnoze bio je da vidi koliko je rak uticao na njenu porodicu.

- Svi oni žele da pomognu, ali se podjednako osećaju bespomoćno - kaže Rene.

Samo dva dana nakon dijagnoze, podvrgnuta je hitnoj operaciji i tumor je otklonjen.

- Oko trećine mog debelog creva je uklonjeno, počevši od strane tankog creva - objašnjava ona.

Nakon uspešne procedure, Rene je dobila tri meseca hemioterapije. Posle 12 nedelja lečenja, dobila je nalaz da je "sve čisto".

To je podstaklo njenu porodicu da se testira na gen za rak creva, a njen 21-godišnji brat je dobio pozitivan rezultat.

- Skoro sam zahvalna za svoj rak jer je spasio život mom bratu - kaže ona.

Rene poziva sve da paze na znakove. Ne pokazuju svi karcinomi creva simptome. Ali uobičajeni znaci upozorenja uključuju bol u stomaku ili nadimanje, krv u stolici, zatvor, dijareju, neobjašnjivi gubitak težine, umor, slabost ili nedostatak daha. Ako se rano otkrije, šanse za uspešno lečenje i dugotrajno preživljavanje značajno se poboljšavaju.

- Rak me je naučio da je život prekratak i ponekad nećete moći da ga kontrolišete. Ali budite sigurni da preuzmete kontrolu u trenucima u kojima možete. Rak će uvek biti deo mog života. To je kao oblak koji uvek visi nad vama i samo čeka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA